Κοινωνία που φροντίζει τους ηλικιωμένους της, είναι μια κοινωνία καλή. Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματοδότηση -άνοιξε σχετική πρόσκληση- από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δράση ειδικότερα αφορά στην τριετή υποστήριξη λειτουργίας νέων ή υφιστάμενων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που δεν περιλαμβάνονται στις συνεχιζόμενες δομές της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων επιτελούν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών αφού:

  • Παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
  • Λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε καθημερινή βάση και μπορούν να φιλοξενούν ηλικιωμένους για σημαντικό χρονικό διάστημα της ημέρας συνήθως από το πρωί έως το απόγευμα.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 470.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας και φορείς που εμπίπτουν στο Νόμο 4796/17-04-2021 (ΦΕΚ Α’ άρθρο 4 περί Απλούστευσης του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία).

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (ή να έχουν αιτηθεί τέτοια πριν την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης) και να παρέχουν τις περιγραφόμενες υπηρεσίες στους ωφελούμενους για 7,5 ώρες κατ’ ελάχιστο, ημερησίως.