Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος στασιμότητας σε έργα των περιφερειών

Κίνδυνος στασιμότητας σε έργα των περιφερειών

Έργα υποδομής στις περιφέρειες της χώρας, κινδυνεύουν να σταματήσουν αν δεν εκταμιευτούν σύντομα χρήματα για την πληρωμή των εργολάβων, είπε στο in περιφερειάρχης της χώρας.

Περιφερειάρχης περιέγραψε για το in με σαφήνεια και ανησυχία το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα έργα υποδομής στην περιοχή του, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις χρημάτων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρει, έχει οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών σε αρκετά έργα, ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν ή κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς οι εργολάβοι στρέφονται πλέον σε έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η αναφορά αυτή αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία της ρευστότητας για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Στο ρεπορτάζ, αποκαλύφθηκε πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις περισσότερες αν όχι όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αλλά και από όσα μας είπαν γνώστες των θεμάτων αυτών, η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι προφανής. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ροή στις χρηματοδοτήσεις, διότι η παύση εργασιών σε αρκετά έργα θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Όπως μας ανέφερε, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται να ετοιμάζεται να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να ανακουφίσει την κατάσταση. Ήδη, σύμφωνα με όσα γνωρίζει υπάρχει προγραμματισμός για την εκταμίευση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τον Περιφερειάρχη να εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά νέα και για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο αντίκτυπος στην τοπική ανάπτυξη

Η έλλειψη ρευστότητας πάντως φαίνεται πως έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των περιφερειών. Τα έργα υποδομών, που είναι γνωστό ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης, κινούνται πολύ αργά ή στην χειρότερα των περιπτώσεων σταματούν, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων, όπως υποστήριξε. Όταν οι εργολάβοι δεν έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, αναγκάζονται να μετακινούνται σε έργα με εξασφαλισμένη ρευστότητα, αφήνοντας πίσω τους έργα που θεωρούνται κρίσιμα για την περιοχή. Η κατάσταση αυτή εντείνει τα προβλήματα υποδομών, καθυστερώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιφερειών.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Περιφερειάρχης είναι η ανάγκη αύξησης του ορίου πληρωμών, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη εισροή ρευστότητας στις περιφέρειες. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχει πενταετές πρόγραμμα με συγκεκριμένους πόρους, και αυτοί οι πόροι να εισπράττονται σε δέκα χρόνια. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας περιφέρειας με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε πως με το όριο πληρωμών στο 50%, δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για την υλοποίηση των έργων. Αυτό το πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και θα επιβαρύνει περαιτέρω τις περιφέρειες.

*φωτογραφία αρχείου

Only in

Πατέρα τα άκουσες τα νέα…. το ΕΣΥ στην εντατική, η Θεσσαλία ένα χρόνο μετά αιμορραγεί και η κεντροαριστερά δεν είναι πουθενά

Πενήντα χρόνια μετά την 3η Σεπτέμβρη η Αλλαγή έχει βγει στη σύνταξη με αναπηρική, ο λαός έχει φοβηθεί και έμεινε να ψάχνει στο fb εναλλακτική

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024