Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα ενότητας στα 50 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου

ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα ενότητας στα 50 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου

Στο Ζάππειο η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Οι τοποθετήσεις των πρώην προέδρων Κ. Σημίτη, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου. Η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη.

Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο στο Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μέσα σε εορταστικό κλίμα χαιρετισμό απεύθυναν οι πρώην πρόεδροι, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πρόκειται να τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Μίλησαν για όλες τις πολιτικές με τις οποίες στήριξε το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία όταν βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας ενώ έγιναν αναφορές για την επόμενη μέρα και το πως θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα.

Έναν περίπου μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε ενωτικό πνεύμα, προσδιορίζοντας ως διαχρονικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και τίς συντηρητικές πολιτικές που κρατούν στάσιμη τη χώρα, ανέφερε πως «είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο, αλλά και να στείλουμε ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Σε αυτή τη νέα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!».

Εκθείασε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου , μνημόνευσε μεταξύ άλλων τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, για τη συνεισφορά τους στη ιστορική διαδρομή των 50 χρόνων όπως και τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, που προηγήθηκαν στο βήμα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την εκλειπούσα Φώφη Γεννηματά για τις γενναίες και αποφασιστικές της προσπάθειες να στηθεί ξανά στα πόδια του.

22.10 Τιμούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Όρθιος ο κόσμος χειροκροτεί τα ιδρυτικά στελέχη που είναι εν ζωή αλλά και αυτούς που «έφυγαν» έχοντας αφήσει το στίγμα τους στην 50χρονη πορεία του κόμματος.

Σταντ με ιστορικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ

21.37 Ακολουθεί το πρώτο μουσικό αφιέρωμα

Μετά θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη.

21.05 Στο βήμα ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί»

Ξεκινά με ευχαριστίες σε Σημίτη, Βενιζέλου, Παπανδρέου για τις παρεμβάσεις τους. Συνεχίζει με μια ιστορική αναδρομή και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Μιλά ξεχωριστά για τους προέδρους του κόμματος και την προσφορά τους στο κόμμα και την Ελλάδα.

«Με τις νέες γενιές της παράταξης μπροστά, με τη σημαία του ήλιου να κυματίζει ψηλά ξανά και να παλεύει αγκαλιάζοντας τις αγωνίες εκείνων που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή σε μια χώρα γεμάτη ανισότητες, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» συνεχίζει. 

Έκανε κάλεσμα σε «αυτό το τολμηρό, γοητευτικό και ελπιδοφόρο ταξίδι, να συνεχίσουμε και τις επόμενες δεκαετίες οικοδομώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό έχοντας φάρο τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και μία δέσμευση χαραγμένη σε πέτρα, ότι δεν θα επαναλάβουμε ότι πλήγωσε τους πολίτες».

Εξαπολύει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «το επιτελικό κράτος υπήρξε η πιο παταγώδης αποτυχία της Μεταπολίτευσης».

Όρισε πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία που «οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες» και «μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.

Γιατί πολύ απλά ο λαϊκισμός και η ρηχότητα υποτιμούν την πολιτική και υπονομεύουν τις μάχες που έχουμε χρέος  να δώσουμε. 

Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι μονόδρομος».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας την ομιλία του τονίζει: «Ξέρω πως είστε εδώ γιατί έχετε την δίψα να παλέψετε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο κόσμο.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε όλοι και όλες μαζί αυτή την μάχη. Για αυτή την γενιά και κάθε γενιά. Για να διασφαλίσουμε την αυτονομία της πολιτικής. Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ελπίδα και την προοπτική κάθε ελληνικής οικογένειας.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Εικόνες από την εκδήλωση

20.53 Στις οθόνες του Ζαππείου αυτή τη στιγμή

Προβάλλεται το επετειακό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια. Μπροστά από την εξέδρα που έχει στηθεί με μέτωπο Ζάππειο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των παρευρισκομένων, ωστόσο, ο κόσμος φτάνει έως και τα σκαλιά του Ζαππείου. Σημαίνουσα στιγμή της βραδιάς αναμένεται η απόδοση τιμής στα ιδρυτικά στελέχη που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

20.40 Στο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ του αύριο

«Η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της μεταπολίτευσης» τα πρώτα λόγια του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε ως πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο» συνέχισε. «Το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως  στόχο παράλληλα τη διεκδίκηση της κληρονομιάς της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και τον περιορισμό  της δυναμικής της κομμουνιστικής αριστεράς, μέσα από τον σαρωτικό ριζοσπαστισμό που ήταν έτοιμος να συμφιλιωθεί με τον κυβερνητικό πραγματισμό», πρόσθεσε. 

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας  αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον  αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που είναι και αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων. 

«Μια πρόταση:

  • σεβασμού και αναβάθμισης  των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου
  • κοινωνικής συμπερίληψης και όχι απλώς συνοχής
  • λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους
  • ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας
  • μερίσματος ανάπτυξης για όλους
  • Εθνικής στρατηγικής  που αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο ιστορικός χρόνος».

Κλείνοντας τόνισε πως «προέχει βέβαια η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για  χάρη  της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος».

20.28 Στο βήμα ο Γιώργος Παπανδρέου: Να πάρουμε στα χέρια την υπόθεση που λέγεται προοδευτική παράταξη

«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στο λαό δημοκρατικά φτερά για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο» οι πρώτες κουβέντες του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα και της κρίσης που άφηνε πίσω της η Δεξιά», συνέχισε και άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνοντας πως σήμερα «η Ελλάδα υποχωρεί παντού, βρισκόμαστε σε πτώση». Συνέχισε πως ήρθε πάλι η ώρα που η Δεξιά αποδείχθηκε ανίκανη. «Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής ήρθε η ώρα για το λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του. Η ιστορία καλεί και προσκαλεί τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την αλλαγή» σημείωσε. 

Λίγο πριν κατέβει από το βήμα τόνισε πως «Ήρθε η ώρα ξανά. Για τον πολίτη, τον Ελληνικό λαό, τον Ελληνισμό, να πάρει τη μοίρα στα χέρια του. Να σπάσει ξανά τη μιζέρια της μοιρολατρίας που καλλιεργούν όσοι θέλουν απλώς να συντηρούν θεσούλες και προνόμια εξουσίας.

Ήρθε η ώρα ξανά. Να πούμε όχι στα προνόμια των ισχυρών.

Ήρθε η ώρα ξανά. Για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για όλους. Για ριζικές ανατροπές, δημοκρατικές, συλλογικές.

Η ιστορία καλεί – και προκαλεί – ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματος μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία, ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα. 

Και είμαστε εδώ απόψε για να πιάσουμε πάλι το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία μας».

20.25 Στο βήμα ο Κώστας Σημίτης: Προχωράμε μπροστά

«Στην πορεία των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια δημοκρατική Ελλάδα. Προχωράμε μπροστά με τόλμη και δύναμη. Θα πετύχουμε» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. 

20.23 «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος

20.19 Όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ

Δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. «Παρών» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το πρόγραμμα των εορτασμών του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Θα τραγουδήσουν επίσης οι Γιώργος Περρής, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή Τιμητική συμμετοχή θα έχει ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ενώ θα συμμετάσχει και η 15μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και η 12μελής μικτή χορωδία υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Only in

ΠΑΣΟΚ: Μπορεί να χτιστεί ξανά με τα καλά υλικά της πολιτικής του πορείας;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ του σήμερα να κοιτάξει πίσω του, στην ιστορία του, και να διαλέξει τα καλύτερα στοιχεία από αυτή την 50χρονη πορεία, να τα επεξεργαστεί και να διαμορφώσει μια νέα εναλλακτική πρόταση;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024