ΣΥΡΙΖΑ: Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς η πρόταση Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί 7-8 Σεπτεμβρίου
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προχωρά ένα βήμα παραπέρα το σχέδιό του να αλλάξει το όνομα του κόμματος του οποίου ηγείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που έχει επιλέξει είναι το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς». Την πρότασή του για αλλαγή ονόματος του κόμματος αναμένεται να την καταθέσει στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί 7-8 Σεπτεμβρίου.
Εκεί, θα θέσει τη προς διαβούλευση, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι επεισοδιακή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βαλθεί να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτωπα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος να είναι πολλαπλά.
Τόσο η ομάδα των «87» όσο και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δείχνει διατεθειμένος να διεκδικήσει ακόμη και την ηγεσία του κόμματος, είναι πιθανόν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη, κάτι που τους έχει προκαλέσει και ο ίδιος να πράξουν.
Μετά από την πύρρειο νίκη του κ. Κασσελάκη στην ψηφοφορία που αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου στην κεφαλή της Κ.Ο. του κόμματος, εντάθηκε περαιτέρω η θύελλα αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να πηγαίνει υπό μεγάλη πίεση στην επερχόμενη συνεδρίαση.
Ο κ. Κασσελάκης επαναφέρει πλέον τα ταυτοτικά ζητήματα τα οποία έχει αποφασίσει εδώ και πολλούς μήνες να θέσει προς διαβούλευση στα επίσημα όργανα του κόμματος.
Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρτήσει ερωτηματολόγιο, απευθυνόμενος προς τη βάση του κόμματος. Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θέσει ερωτήματα μόνο για το όνομα του κόμματος· είχε θέσει επί τάπητος και την ιδεολογική κατεύθυνσή του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Κασσελάκης εμμένει στην αλλαγή του επιθετικού προσδιορισμού «ριζοσπαστική», αλλά δεν βάζει στο τραπέζι αυτόν της «πατριωτικής». Όπως και να ‘χει, η εν λόγω αλλαγή, αν τελικά συντελεστεί, θα σηματοδοτεί της επισημοποίησης μιας στροφής – μια βάθυνση της σύγκλισης προς το πολιτικό κέντρο, διά μιας ταυτόχρονης απομάκρυνσης από παραδοσιακές αριστερές αρχές.
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις καταστατικές αλλαγές που θα προτείνει:
«Νέα καταστατική δομή
Πρόεδρος
- Εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από την βάση του κόμματος (μέλη και φίλους).
- Επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών (πέρα από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας).
- Προτείνει στην Εθνική Επιτροπή Μελών τον Γεν. Γραμματέα, τον Αναπλ. Γεν. Γραμματέα, τον Γραμματέα Οικονομικών, τον Γραμματέα Οργανωτικού & Διεύρυνσης, τον Γραμματέα Κυβερνητικού Προγράμματος και τον Γραμματέα Κοινωνικής Δράσης.
- Ορίζει τον Γενικό / Οικονομικό Διευθυντή και Εκπρόσωπο Τύπου.
Επιτροπή Δεοντολογίας
- Δημιουργία 5μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία θα ασχολείται με ζητήματα από την Εθνική Επιτροπή Μελών και άνω.
- Θα αποτελείται από τον Εκπρ. Του Προέδρου, τον Γεν. Γραμματέα, τον Γραμματέα Νεολαίας, έναν κληρωτό της Εθν. Επ. Μελών., και έναν που θα υποδεικνύει ο εγκαλούμενος και θα προέρχεται από την Εθν. Επ. Μελών.
- Δημιουργία μιας δεύτερης 5μελούς Επιτροπής που θα ασχολείται με τα ζητήματα των Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών. – Σε περίπτωση διαγραφής μέλους, η απόφαση της εφεσιβάλλεται από την ανώτερη Επιτροπή Δεοντολογίας.
Εθνική Επιτροπή Μελών
- 151 μέλη (εκλογή ανά περιφέρεια όπως σήμερα) εκ των οποίων 10 άτομα Νεολαίας + βουλευτές + ευρωβουλευτές.
- Συνεδριάζει 4 φορές το χρόνο (επεξεργάζεται προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).
- Εκλέγει Γενικό Γραμματέα & Αναπλ. Γεν. Γραμματέα καθώς επίσης και Γραμματέα Διοικητικών & Οικονομικών, Γραμματέα Οργανωτικού & Διεύρυνσης, Γραμματέα Κυβερνητικού Προγράμματος, Γραμματέα Κοινωνικής Δράσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις