Πώς καταντήσαμε Λοχία

Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, οφείλετε να ομολογήσετε ότι το πράγμα έχει ξεφύγει με τον Κυριάκο. Ο άχαστος, ο λαοπρόβλητος, ο αξεπέραστος πρωθυπουργός μας θα πρέπει να το σκέφτεται μια και δυο φορές πριν βγει πια από το γυάλινο κλουβί του Μαξίμου. Τόση γιούχα και αποδοκιμασία δεν την περίμενε ο «41 τα εκατό». Πήγε στη Θεσσαλία λοιπόν και άκουσε τα εξ αμάξης από τον κόσμο που εδώ κι ένα χρόνο υποφέρει από την κυβερνητική ανυπαρξία. Αποζημιώσεις γιοκ, η τοπική οικονομία στα τάρταρα και όσα είπε πέρυσι για φέτος έμειναν υποσχέσεις για το μέλλον. Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Κυριάκος είναι αντιμέτωπος με τη χλεύη και τις αποδοκιμασίες της κοινωνίας. Κάτι μου λέει ότι αυτή η εικόνα θα γίνει συνήθεια από εδώ και πέρα.

Καμπάνες

Αν ακούτε καμπάνες εκεί στην Πειραιώς δεν είναι από την Μητρόπολη. Είναι των δημοσκοπήσεων που άρχισαν να εμφανίζονται δειλά, δειλά σαν τα πρωτοβρόχια. Μόλις μετά βίας πάνω από το 20% η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την MRB. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος θα πρέπει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη με πολύ γερά χαρτιά αν δεν θέλει να δει τα ποσοστά να παίρνουν κι άλλο την κατιούσα. Οι διαρροές του Μαξίμου λένε πως ο πρωθυπουργός θα «παίξει τα ρέστα του» από το βήμα της ΔΕΘ. Οι εξαγγελίες θα είναι πλουσιοπάροχες. Κι άρχισαν να «φουσκώνουν» οι προσδοκίες….

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Μετά όμως από τις σχετικές συζητήσεις – ου μην αλλά και αντιδράσεις… – εντός του κυβερνητικού συστήματος, άρχισαν σιγά – σιγά να τα μαζεύουν. Επρεπε όμως να βρουν και ένα «αφήγημα» να πουλήσουν στους ιθαγενείς – κάτι σε χάντρες και καθρεφτάκια ένα πράγμα. Το θέμα το ανέλαβε ο «οραματιστής» – βλέπει πράγματα που οι άλλοι αδυνατούν να κατανοήσουν, μάλλον έχει το … κληρονομικό χάρισμα – του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος. Ανέβηκε με τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσε ότι μέχρι το 2027 θα επενδυθούν 100 δισ. ευρώ σε έργα ανά την Ελλάδα! Η μεγάλη εικόνα!

Πλούσιο αμπαλάζ

Η μικρή είναι το «καλάθι της ΔΕΘ». Κάτι έπρεπε να κάνουν κι εκεί. Βρήκαν ένα καλό αμπαλάζ, με ωραίες κορδέλες και είναι έτοιμοι να το «πουλήσουν». Δεν γνωρίζω όμως – ή μάλλον υποθέτω – πόσοι θα το αγοράσουν. Εν πάση περιπτώσει «κοντός ψαλμός αλληλούια»! Αλλού θέλω όμως να καταλήξω. Αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα κάνει νέες δημοσκοπήσεις – και δεν είναι βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθούν. Το συνηθίζει άλλωστε. Για να μετρήσει πόσοι «αγόρασαν» το πακέτο. Δεν γνωρίζω τι θα βγάλουν, αλλά δεν είμαι από την φύση μου αισιόδοξη….

Δίδυμο

Σήμερα είναι γιορτινή ημέρα για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και για τη μισή Ελλάδα που αναπολεί τα χρόνια του σοσιαλισμού. «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια» λένε και κλαίνε την ώρα που ότι έχει απομείνει από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα βρίσκεται στο στο Ζάππειο. Εκεί που όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι συναγωνίζονται ο ένας μετά τον άλλο ποιος θα πλειοδοτήσει σε μνήμες και ιστορία. Λογικό! Με βάση όμως την χθεσινή έρευνα της MRB είναι φανερό ότι – μέχρι τώρα τουλάχιστον – ξεχωρίζουν οι δύο πρώτοι, οι κκ Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας. Η μεταξύ τους διαφορά είναι αμελητέα – περί την μία ποσοστιαία μονάδα – και οι υπόλοιποι υποψήφιοι απέχουν αρκετά από τους δύο πρώτους. Εφόσον όμως τελικά οι κάλπες επιβεβαιώσουν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, να είστε βέβαιοι ότι μέχρι τη δεύτερη Κυριακή η πόλωση θα χτυπήσει «κόκκινο». Διότι πρόκειται για δύο διαφορετικά σχέδια….

Συνεργασίες

Αν επί παραδείγματι βγει πρόεδρος ο κ. Δούκας – και θελήσει να ανοίξει τι πόρτες του κόμματος για υποδεχθεί τους «συριζαίους» που τα έχουν βάλει με τον Stefanos και βρίσκονται στην αναμονή, δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα το δεχθεί. Που είναι ίσως και η «καλύτερη» περίπτωση. Για να μην πω πως θα αντιδράσει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Κι εκεί θα δούμε σε επανάληψη όσα παρακολουθούμε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γι΄ αυτό σας λέω έχει δρόμο ακόμη η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς – αν τελικώς επιτευχθεί….

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όποιος και να βγει στο ΠΑΣΟΚ μην περιμένετε να κάνει και πολλά από μόνος του. Πόσο να φτάσει εκείνο το έρμο 12-13% που μαζεύει σήμερα το άλλοτε κραταιό κόμμα; Με τις καλύτερες συνθήκες άντε να τσιμπήσει άλλες δύο μονάδες, το πολύ τρεις συνυπολογίζοντας και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, το σχέδιο για συνεργασίες αναγκαστικά θα το φέρει η ίδια η ζωή στο τραπέζι.

Το μεγάλο… ξεκαθάρισμα

Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» – των προθέσεων τουλάχιστον! – του σαββατοκύριακου. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Χθες εστάλη σε όλα τα μέλη της μήνυμα πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί. Όμως παρ΄ ότι προβλέπεται να συνέλθει προηγουμένως η Πολιτική Γραμματεία για να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή, επ΄ αυτού ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Και πώς να συνέλθει άλλωστε μετά το κάζο της τελευταίας συνεδρίασης; Κάποιοι από τα μέλη ήδη δεν μιλιούνται και κάποιοι άλλοι λένε καλημέρα κι αυτή μισή. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να είσαι μέλος σε όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο: πρώτον, αν τελικώς, όπως διατείνονται όλοι, ο κ. Παύλος Πολάκης θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής, ζητώντας εκλογές για την θέση του προέδρου και δεύτερον, οι «87» θα πριμοδοτήσουν το αίτημα του κ. Πολάκη, με ποιον υποψήφιο; Επειδή είμαι περίεργη απ’ τη φύση μου, δεν θα μου κάνει εντύπωση αν δω να ξεπετάγεται και καμιά γυναικεία παρουσία ως υποψηφιότητα και βουίξει ο κόσμος. Γιατί τότε, πολύ φοβάμαι ότι ο Stefanos θα πρέπει σιγά, σιγά να ετοιμάζεται να βρει εισιτήριο για το Αμέρικα. Και πολύ θα λυπηθώ.