Ψάχνουν αντίδοτα μέσα από τα focus groups
Τα ποιοτικά στοιχεία στις νέες μετρήσεις δείχνουν αμφισβήτηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στα focus groups της νέας πολιτικής σεζόν που ήδη τρέχουν στο κυβερνητικό παρασκήνιο και αναμένεται να επηρεάσουν ως έναν βαθμό το καλάθι ΔΕΘ και πολύ περισσότερο τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσα από τις αναλύσεις ποιοτικών στοιχείων και τις τάσεις που διαμορφώνονται στη φθινοπωρινή αφετηρία αναζητούνται απαντήσεις στο «ποιοι» (και τομείς και πληθυσμιακές ομάδες) λειτουργούν ως μαύρες τρύπες οι οποίες καταπίνουν την κυβερνητική εικόνα.
Οι μετρήσεις της περιόδου ξεκινήσαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και εξελίσσεται η πρώτη καταγραφή των φθινοπωρινών τάσεων. «Περισσότερο από τους βαρύτερους δείκτες στις δημοσκοπήσεις μας απασχολούν πάντα τα στοχευμένα δεδομένα. Αυτά δείχνουν πού πρέπει να εστιάσουμε και τι να διορθώσουμε» λέει κυβερνητικός παράγοντας, αναγνωρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει απεγκλωβιστεί από το περιβάλλον δυσκολίας.
Τρεις μήνες μετά τη μη αναμενόμενη εκλογική αποτυχία του 28%, η κυβερνητική παράταξη παραμένει, κατά πληροφορίες, στα επίπεδα των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα, τα ποιοτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινότητα πληγώνει την κυβέρνηση ως προς τον δείκτη της αποτελεσματικότητάς της: κάθε πτυχή της ακρίβειας από τα τρόφιμα έως τη στέγη, η δημόσια υγεία με προδιαγεγραμμένη την έμφαση του Μητσοτάκη στους εργαζομένους στο ΕΣΥ από τη ΔΕΘ κ.ά. Η κυβερνητική επάρκεια και τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών πέφτουν, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, στον… τοίχο του «Κανενός», αφού ούτε αισθητή ανάκαμψη στο κυβερνητικό προφίλ υπάρχει, ούτε όμως αυτόματα κέρδη για την αντιπολίτευση.
Πλήγμα και από τις πρόσφατες πυρκαγιές
Την ώρα που οι αναποφάσιστοι συγκροτούν ως ποσοστό το δεύτερο κόμμα, το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει την προσοχή σε συγκεκριμένες ομάδες – επαγγελματικές, κοινωνικές και ηλικιακές -, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν στείλει τις… προειδοποιήσεις τους και μέσω ευρωκάλπης.
Εκτοτε είναι ανοιχτό το στοίχημα για το Μαξίμου – και δεν έχει κερδηθεί ακόμα – να γυρίσει το κλίμα δυσαρέσκειας που εισέπραξε από τους ψηφοφόρους, περιορίζοντας τις εστίες της κοινωνικής δυσφορίας και ανακτώντας δυνάμεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό πεδίο.
Στις μετρήσεις των ημερών «γράφει» άλλωστε με αρνητικό τρόπο για την προσπάθεια ανάκαμψης της ΝΔ και το νέο πλήγμα από τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η διαχείριση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική. Με βάση αυτά πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στους επόμενους μήνες για «τις περισσότερες και πιο γρήγορες λύσεις που ζήτησε η κοινωνία».
Οι ηλικιακές ομάδες
Η επιδιωκόμενη αντεπίθεση που το Μαξίμου θέλει να σηματοδοτήσει αρχικά στη ΔΕΘ περνά μέσα από τις ηλικίες 30 με 50 ετών – τις πιο παραγωγικές, δηλαδή. Σε αυτές η κυβέρνηση δεν θέλει να δει να ανοίγει μια ανεξέλεγκτη μαύρη τρύπα, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετώπισε στις ευρωεκλογές. Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις, πρόκειται για απαιτητικό κοινό με αυστηρή στάση προς την κυβέρνηση, που έχει να καλύψει ακόμα πολύ έδαφος.
Οι γαλάζιες απώλειες στις ηλικίες 45-54 ετών εκτινάχθηκαν σε έναν χρόνο στο 18%+, ενόσω συνεχίζονται οι πιέσεις από τους 17-34 ετών. Σαν αντίδοτα η κυβέρνηση θα φέρει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της εργασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος, στήριξης των νέων οικογενειών και παρεμβάσεων στη στεγαστική κρίση, με χαρακτηριστική τη στοχευμένη «ένεση» – διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου» ώστε να καλύψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιπλέον 30.000+ δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες
Αλλο μέτωπο πίεσης που θέλει «δουλειά» για να αλλάξει η εικόνα είναι εκείνο των ελεύθερων επαγγελματιών. Δημοσκοπικά αποτυπώνεται η αποστασιοποίηση του συγκεκριμένου ακροατηρίου, που πάντα ενδιαφέρει πολύ τη ΝΔ και είχε στενούς δεσμούς με την κυβερνητική παράταξη, αλλά στην τελευταία αναμέτρηση προκάλεσε εκλογικό κόστος με τα γαλάζια ποσοστά σε ελεύθερη πτώση: από 44,7% τον Ιούνιο του 2023 σε 28,2% τον περασμένο Ιούνιο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως «μετρούν» ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν άνεση διείσδυσης σε αυτή την κρίσιμη ομάδα, θεωρώντας άρα ότι είναι εφικτή η γρήγορη επαναπροσέγγισή τους. Ενδεικτικές οι προαναγγελίες ότι θα «διορθωθούν», σημειακά, ζητήματα της φορολογίας τους, με την κυβέρνηση πάντως μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, δεδομένων των ταυτόχρονων απαιτήσεων τόσο από τους μισθωτούς και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι εξίσου ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ.
Ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να είναι κρίσιμο ακροατήριο για τη ΝΔ, που ξορκίζει το ενδεχόμενο να εδραιωθούν με ενισχυμένες δυνάμεις στη συγκεκριμένη κατηγορία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ – πολύ δε περισσότερο η Ελληνική Λύση. Μένει να φανούν τα σημερινά μηνύματα του Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία, αν και το αντικείμενο των «αυτοψιών» του στη συμπλήρωση ενός έτους από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και αργότερα από τη Θεσσαλονίκη (η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι δεδομένη, για παράδειγμα).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις