Την φρίκη των κατ’ εξακολούθηση βιασμών της έζησε σήμερα στη δίκη για πρώτη φορά η Gisèle Pelicot, η 72χρονη γυναίκα-θύμα των αρρωστημένων ορέξεων του συζύγου της, ο οποίος επί 10 χρόνια την νάρκωνε και βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς της μαζί με δεκάδες άλλους άγνωστους άνδρες που προσέγγιζε διαδικτυακά και που τους προσκαλούσε σπίτι τους στο Μαζάν της Γαλλίας για να «συμμετάσχουν» στη σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας τους.

Αναγκάστηκε να δει βίντεο με την ίδια ναρκωμένη να την βιάζουν άγνωστοι άνδρες

Στις 2 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση που σόκαρε ολόκληρη τη Γαλλία, η 72χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να παρακολουθήσει βίντεο από τους βιασμούς της από αγνώστους, ενώ εκείνη ήταν ναρκωμένη. Ήταν μόλις κάποια από τα χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στο κινητό του επί 50 χρόνια συζύγου της, Dominique Pelicot.

Ο σύζυγος του θύματος, Dominique Pelicot

Η σημερινή ήταν η πρώτη φάση μιας δίκης που θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες, στο ποινικό δικαστήριο Βοκλούζ στην Αβινιόν. Η 72χρονη παρευρέθηκε στη δίκη υποστηριζόμενη από τα παιδιά της, προκειμένου να αντέξει να παρακολουθήσει για πρώτη φορά το σκληρό υλικό με τη νάρκωση και τους βιασμούς της.


«Ακόμα κι αν αυτή είναι μόνο η αρχή, υπήρχε μεγάλη ανησυχία στην ιδέα να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους που της επιτέθηκαν, περισσότεροι από 50 από αυτούς», εξηγεί ο Stéphane Babonneau, ένας από τους δικηγόρους της, στο BFMTV.

Επιθυμία της Gisèle η δίκη να γίνει δημόσια για ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να μάθουν περισσότερα για τα χάπια του βιασμού

Μάλιστα, σημειώνεται ότι με αίτημα του ίδιου του θύματος, η δίκη έγινε δημόσια, κίνηση με την οποία θέλησε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να τους ενημερώσει για τα χάπια του βιασμού και τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος τα λάβει εν αγνοία του, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- πέφτουν θύματα κάθε χρόνο.

«Η 72χρονη πελάτισσά μου υπήρξε θύμα γεγονότων που συνέβησαν με κρυφό τρόπο, γεγονότα που γίνονταν επί 10 χρόνια, ακριβώς διότι γίνονταν κρυφά» είπε ο δικηγόρος της, ενώ το ίδιο το θύμα δήλωσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι συνέβαινε σε αυτό το σπίτι και να αποδοθεί Δικαιοσύνη δημοσίως, γιατί κάθε δίκη είναι μια αναπαράσταση όσων φρικτών γίνονται στην κοινωνία».

Υπό κράτηση 20 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγός της – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Σημειώνεται ότι η Gisèle όχι μόνο δεν είχε καμία ανάμνηση των βιασμών της που συνέβαιναν κατ’ εξακολούθηση από το 2011 μέχρι το 2020, αλλά μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να έχει απώλεια μνήμης για ολόκληρες ημέρες και πολλές φορές να περιέρχεται σε λήθαργο, ενώ μάλιστα ανεξήγητα έχανε βάρος και τα μαλλιά της. Τα παιδιά της πίστευαν ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Ο σύζυγός της, Dominique Pelicot, προσέγγιζε τους άγνωστους άνδρες μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ που λέγεται «Without Her Knowing» (μτφ.: Χωρίς Αυτή να Γνωρίζει). Η Αστυνομία μιλά για περισσότερους από 92 βιασμούς.

Πόλλοι από τους περισσότερους από 50 κατηγορούμενους, υποστήριξαν ότι δεν πίστευαν ότι η Gisèle ήταν ναρκωμένη, προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους. Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, γεγονός που δείχνει ότι αντίστοιχες καταστάσεις μπορούν να συμβούν σε κάθε κοινωνική τάξη.

Από αυτούς, οι 20 -συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Dominique- βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν εκτός φυλακής, με εγγύηση. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν από τον βιασμό της γυναίκας μέχρι και την επανειλημμένη συμμετοχή τους στις πράξεις αυτές, ενώ η μέγιστη ποινή φυλάκισης φτάνει έως και τα 20 έτη.

Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη

Το κουβάρι της φρικτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2020, όταν κλήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία και έμαθε τη συγκλονιστική ιστορία, με υπεύθυνο για την κατάστασή της τον επί 50 έτη σύζυγό της.


Σύμφωνα με την Telegraph, η ιστορία αποκαλύφθηκε όταν ο σύζυγός της, Dominique, συνελήφθη εκείνη τη χρονιά για προσπάθεια να βιντεοσκοπήσει γυναίκες κάτω από τις φούστες τους σε ένα σούπερ μάρκετ. Η Αστυνομία κατέσχεσε τις συσκευές του, ανακαλύπτοντας χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηρίωναν τη μακροχρόνια κακοποίηση της γυναίκας του.

Ο Dominique παραδέχθηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι ξεκίνησε να ναρκώνει τη γυναίκα του για να της κάνει πράγματα που εκείνη συνήθως αρνούνταν, ενώ στη συνέχεια άρχισε να προσκαλεί άλλους άντρες να συμμετάσχουν.

Οι κατηγορούμενοι άνδρες επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες. Κάποιοι υποστήριξαν πως νόμιζαν ότι είχαν τη συγκατάθεση του συζύγου και επομένως δεν θεώρησαν ότι διαπράττουν βιασμό, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι πίστευαν πως η γυναίκα είχε συναινέσει στη νάρκωση της ως μέρος μιας σεξουαλικής φαντασίωσης. Ωστόσο, η γυναίκα δεν είχε καμία ανάμνηση από τους βιασμούς και θα έβλεπε για πρώτη φορά τις βιντεοσκοπήσεις των επιθέσεων στο δικαστήριο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα, καθώς η γυναίκα είχε επισκεφθεί γυναικολόγους και νευρολόγους για συμπτώματα που περιλάμβαναν απώλεια μαλλιών και μνήμης, χωρίς όμως να διαγνωστεί σωστά. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν επίσης ανοίξει μια συζήτηση στη Γαλλία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί βιασμού, ώστε να γίνεται σαφές ότι η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί βιασμό, ενώ η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρχει όταν ο άλλος βρίσκεται σε κατάσταση που επηρεάζει την κρίση του.