Αντιμέτωπος με κύμα οργής στο Ισραήλ και με αυξανόμενη διπλωματική πίεση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται ανυποχώρητος να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ εντείνει τις επιθέσεις σε Παλαιστίνιους τόσο στον πολιορκημένο θύλακα όσο και τη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε Παλαιστίνιους που περίμεναν σε ουρά για ψωμί στη Γάζα σκοτώνοντας οκτώ άτομα

Η δήλωση Νετανιάχου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου με την οποία ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει στρατιωτική δύναμη στον διάδρομο Φιλαδέλφειας τορπίλισε ξανά την προσπάθεια των διαμεσολαβητών να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους, ανέφερε αξιωματούχος στο CNN.

Γενική απεργία στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα μισό εκατομμύριο κόσμου διαδήλωνε στο Ισραήλ ενώ για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου κηρύχθηκε γενική απεργία στη χώρα με αίτημα να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Ο Νετανιάχου δεν δίστασε να κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι λειτουργούν… προς υποστήριξη της Χαμάς, μία κίνηση που αν μη τι άλλο φανερώνει έλλειψη ψυχραιμίας αλλά και αδυναμία κατανόησης της κατάστασης,  ενώ οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από έντονη καταστολή.

Η αστυνομία απομακρύνει διαδηλωτές στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν μετά τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία, αλλάζοντας εν μέρει το αφήγημα που είχε παρουσιάσει ο Μπλίνκεν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το οποίο η Χαμάς ήταν αυτή που έφερνε εμπόδια στις συνομιλίες.

Η Βρετανία σταματά τις εξαγωγές κάποιων όπλων στο Ισραήλ

Και αν οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής αρκούνται στο να εκφράσουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους  για τους χειρισμούς του Νετανιάχου, η Βρετανία αποφάσισε να αναστείλει μέρος των όπλων που εξάγει στο Ισραήλ επικαλούμενη «σαφή κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Ο εν λόγω εξοπλισμός περιλαμβάνει εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται μεν για μία συμβολική κίνηση καθώς η Βρετανία συνεχίζει να εξάγει πολλά όπλα στο Τελ Αβίβ, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και αυξάνει τη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ που αντιμετωπίζει πλέον την αμφισβήτηση ενός από τους πιο πιστούς συμμάχους του.

Μπροστά στις νέες εξελίξεις η Χαμάς δήλωσε ότι όσο δεν επιτυγχάνεται η κατάπαυση πυρός τόσο περισσότεροι όμηροι θα επιστρέφουν σε φέρετρα στο Ισραήλ κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις ζωές των δικών του.

Αμφισβήτηση από τον στρατό

Η επιμονή του Νετανιάχου στη διατήρηση του στρατού στον διάδρομο Φιλαδέλφειας έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση του στρατιωτικού κατεστημένου του Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τον πρωθυπουργό για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου όρου αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτό το αίτημα» είπε χαρακτηριστικά ο Γκάλαντ ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι στο Ισραήλ λένε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για να επιστρέψουν οι όμηροι και στη συνέχεια το Τελ Αβίβ θα είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα. Κάτι ανάλογο έχουν αφήσει να εννοηθεί και οι ΗΠΑ σε συζητήσεις τους με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς θέλουν να πάνε στις εκλογές με μια «λύση» στη «φαρέτρα» τους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας μία μερίδα του κατεστημένου του Ισραηλ, φαίνεται αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους. Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική για τις προθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πόλεμος και στη Δυτική Όχθη

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – που τον έλεγχο τον έχει η Παλαιστινιακή Αρχή και όχι η Χαμάς – παίρνουν τη μορφή πολέμου με πολιορκίες, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και δολοφονίες. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε σήμερα ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν στο κεφάλι έναν έφηβο στην Τουλκαρέμ ενώ στόχοι έχουν γίνει ασθενοφόρα και νοσοκομεία.

Ο Mohammad Kan’an, ο Παλαιστίνιος έφηβος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές στην Τουλκαρέμ

Επίθεση σε πεινασμένους στη Γάζα

Την ίδια στιγμή η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε Παλαιστίνιους που περίμεναν σε ουρά για ψωμί στην Τζαμπάλια σκοτώνοντας οκτώ άτομα. Στόχευσε επίσης καταυλισμό εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες στη Γάζα σκοτώθηκαν 184 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι μεταξύ των πιο θανατηφόρων περιστατικών ήταν η δολοφονία τριών παιδιών και δύο γυναικών -η μία εκ των οποίων ήταν έγκυος- σε επίθεση στον πάνω όροφο ενός κτιρίου κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα.