«Η ίδια η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης γεφύρωσης με την οποία αρχίσαμε να εργαζόμαστε περιλαμβάνει την απομάκρυνση των IDF από όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, και αυτό περιλαμβάνει τις περιοχές κατά μήκος και δίπλα σε αυτόν τον διάδρομο», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Αυτή είναι η πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει το Ισραήλ».

Ο Κίρμπι αρνήθηκε να διευκρινίσει όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα μπορούν να παραμείνουν σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

Ενώ επαναλαμβάνει την απαίτηση της συμφωνίας για το Ισραήλ να αποσυρθεί τουλάχιστον εν μέρει από τη Φιλαδέλφεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνωρίζει ότι η Ιερουσαλήμ τονίζει δημοσίως ότι «θα χρειαστεί κάποια ασφάλεια κατά μήκος αυτού του διαδρόμου».

«Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το τι είπε το Σαββατοκύριακο», λέει ο Κίρμπι. Οι δηλώσεις Κίρμπι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις Νετανιάχου στην συνέντευξη Τύπου.

Το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί από τον διάδρομο Φιλαδέλφειας, μόνο στη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

O Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να διασαφηνίσει αν το Ισραήλ θα αποσυρθεί από όλο το μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφεια και με τι αντάλλαγμα.

Τι λέει εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία κινδυνεύουν να ξαναγυρίσουν στο μηδέν με τις νέες απαιτήσεις και τη στενή προθεσμία Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραπλανούν την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενες ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξελίσσονται θετικά, επικαλούμενες αξιωματούχους της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αν και οι ΗΠΑ έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα λόγω των επερχόμενων εκλογών, η Ουάσιγκτον δεν ασκεί πραγματική πίεση στο Ισραήλ. Συμπλήρωσε πως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν την «πραγματική κατάσταση» και, αντίθετα, προσφέρουν υπερβολικά «αισιόδοξες» αναφορές.

«Οι ΗΠΑ έχουν πει (στη Χαμάς) ότι θα συνεχίσουν τις τρέχουσες συνομιλίες για δύο ακόμη εβδομάδες και στη συνέχεια θα τις τερματίσουν εάν δεν υπάρξει λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος αξιωματούχο της Χαμάς που συμμετέχει προσωπικά στις διαπραγματεύσεις. «Αυτή η στάση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν».

Ο εκπρόσωπος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του διπλωματικού πρωτοκόλλου, δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν τις συνομιλίες ως αισιόδοξες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προβάλλει νέες απαιτήσεις σε κάθε γύρο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται επί του παρόντος στο καθεστώς του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, μιας νεκρής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στην ανταλλαγή ισραηλινών αιχμαλώτων με παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Ο Νετανιάχου «αρνείται να εγκαταλείψει τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και έχει επιβάλει νέους όρους για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Χαμάς πιστεύουν ότι το Ισραήλ ξαναρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με νέα αιτήματα κάθε φορά και αρνείται να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο που ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Χαμάς στους Τούρκους ομολόγους τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε τακτικά ότι η Χαμάς στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, η Χαμάς συμφώνησε σε μια πρόταση που παρουσίασε η Ουάσινγκτον τον Μάιο, η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε από το Ισραήλ.

Η Χαμάς επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι η κατάπαυση του πυρός θα είναι μόνιμη και ότι όλα τα ισραηλινά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά στρατηγικού διαδρόμου Φιλαδέλφειας.

Μόλις μια μέρα πριν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει διαταγή αποχώρησης από τον διάδρομο της Φιλαδέλφεια (Philadelphi corridor)

Πίεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και συμφωνία με την κατοχή του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν διαδηλώσει τις τελευταίες ημέρες απαιτώντας από τον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ωστόσο, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους δεν πρέπει να αποσυρθεί από τον διάδρομο Φιλαδέλφειας με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου εξαφάνισε τη Δυτική Όχθη και αρνήθηκε κάθε πιθανότητα αποχώρησης από τον διάδρομο της Φιλαδέλφεια.

Τον περασμένο μήνα, το Middle East Eye αποκάλυψε ότι η Αίγυπτος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ που θα επέτρεπε την ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων ή ενός φράγματος ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν με την ισραηλινή ανάπτυξη, η οποία αντιβαίνει στην ειρηνευτική συμφωνία των χωρών του 1979, εάν το Ισραήλ παρέδιδε τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα στους Παλαιστίνιους.

Πηγές: Times of Israel, Middle East Eye, Πρακτορείο Anadolu