Αν ακούγατε το όνομα Deadman’s Island (το νησί του νεκρού), ίσως και να φανταζόσασταν ότι πρόκειται για την τοποθεσία της ταινίας των Πειρατών της Καραϊβικής.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για φανταστικό νησί, αλλά για ένα ακατοίκητο μέρος που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Medway στο Κεντ της Αγγλίας.

Το Deadman’s Island είναι ακατοίκητο και επί του παρόντος βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της Natural England ως αξιοθέατο της τοποθεσίας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ενώ το βαλτώδες νησί αποτελεί σήμερα hotspot για την ωοτοκία και την αναπαραγωγή πουλιών, το μέρος έχει επίσης μια πολύ πιο σκοτεινή ιστορία.

Το νησί του νεκρού

Πίσω στο 2016, δεκάδες ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν στο νησί, οπότε… τι συνέβη εκεί;

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από το 1600 και μέχρι το τέλος του 1800, καταδικασμένοι άνδρες και αγόρια σε όλη την Αγγλία κρατούνταν σε πλωτές φυλακές.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτές τις πλωτές φυλακές ήταν απολύτως άθλιες.

«Οι κατάδικοι έρχονταν από το Λονδίνο, το Νιούκαστλ, από παντού σε όλη τη χώρα και κρατούνταν σε κουφάρια στο Sheerness μέχρι να φτάσουν εμπορικά πλοία αρκετά μεγάλα για να τους μεταφέρουν σε μέρη όπως η Τασμανία», δήλωσε ο ερευνητής Daf Charman στο Kent Messenger για τη διαδικασία των κρατουμένων το 2020.

Ασθένειες όπως η χολέρα και ο τύφος ήταν διαδεδομένες μεταξύ των κρατουμένων και όποιος πέθαινε, τον έριχναν σε ένα ξύλινο φέρετρο και τον έθαβαν σε έναν τάφο στο νησί.

Πιστεύεται επίσης ότι τα θύματα της πανούκλας από το 1665-1666 βρήκαν την τελευταία τους κατοικία στο Deadman’s Island.

Η ιστορία των ανδρών και των αγοριών που θάφτηκαν στο νησί θα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό χαμένη για την ιστορία μέχρι το 2017, όταν ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα λείψανα μετά τη διάβρωση των ακτών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έφερε στο φως τα σώματά τους.

Τολμηρός Youtyber πάτησε το πόδι του στο νησί

Έκτοτε το νησί Deadman’s Island έχει γίνει τόπος μακάβριας γοητείας στο διαδίκτυο, με τον Youtuber Dara Tah να ανεβάζει ένα βίντεο στο κανάλι του (@DaraTah) μοιράζοντας αποσπάσματα από την επίσκεψή του στην τοποθεσία.

Στο βίντεο δείχνει αποσπάσματα από οστά που ξεβράστηκαν ανάμεσα σε βράχια και άμμο κατά μήκος των ακτών του νησιού.

«Έχω επισκεφθεί το νησί των νεκρών. Πρόκειται για ένα μικρό βαλτώδες νησί στη νότια Αγγλία που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος μαζικής απόρριψης πιθανώς χιλιάδων σκελετών που είχαν μολυνθεί από τη Μαύρη Πανούκλα», εξήγησε.

Τι είδε

«Υπάρχουν κυριολεκτικά παντού κόκαλα, υπάρχει ένα κόκαλο πλευρών, ένα κόκαλο ποδιού, ένα κόκαλο βραχίονα».

Συνέχισε: «Το να βλέπεις αυτά τα πράγματα είναι πολύ φρικιαστικό, ωστόσο μιλάμε για ένα άτομο που έζησε πριν από πολύ καιρό και απλά καταλήγει σε αυτό το νησί και κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Είναι αρκετά θλιβερό».

Η αντίδραση του δεν είναι μοναδική, καθώς στο παρελθόν η παρουσιάστρια του BBC Inside Out, Natalie Graham, δήλωσε ότι η εμπειρία θα της όταν επισκέφθηκε το νησί θα της μείνει «για πάντα».

«Αυτό που είδα εκεί θα μου μείνει για πάντα. Πρόκειται για ένα πραγματικά παράξενο θέαμα. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρχει πουθενά στη γη κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει η δημοσιογράφος.

Το νησί είναι εντελώς απαγορευμένο για τους επισκέπτες.