Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: ΜΙΤ εναντίον Μοσάντ – Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Μοσάντ

Τουρκία: ΜΙΤ εναντίον Μοσάντ – Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Μοσάντ

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται πως συνέλαβαν υψηλόβαθμο πράκτορα της Μοσάντ που συντόνιζε τις πληρωμές των πρακτόρων της υπηρεσίας στην Τουρκία.

Η Τουρκία συνέλαβε έναν υπήκοο Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος κατηγορείται ότι διαχειρίζεται το οικονομικό δίκτυο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Ο Λίριντον Ρεξχεπί συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Αυγούστου, ως ύποπτος για τη μεταφορά κεφαλαίων σε προσωπικό της Μοσάντ που δραστηριοποιείται στην Τουρκία, ανέφερε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Η Τουρκία, η οποία έχει καταγγείλει το Ισραήλ για τον πόλεμό του κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει συλλάβει φέτος περισσότερα από 20 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με τη Μοσάντ. Ο Ρεξέπι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την είσοδό του στην Τουρκία στις 25 Αυγούστου, ανέφερε η ανακοίνωση της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ΜΙΤ ισχυρίστηκε ότι η Μοσάντ έστελνε χρήματα στους κατασκόπους της στην Τουρκία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως από το Κοσσυφοπέδιο.

Η δήλωση αναφέρει ότι τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από τον Ρεξχεπί φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή πληροφοριών στη Συρία, τη διεξαγωγή ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων και το συντονισμό επιχειρήσεων που σχετίζονται με drone.

O Ρεξχεπί φέρεται να χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων της Western Union για να μεταφέρει κεφάλαια στην Τουρκία. Μόλις έφτασε στη χώρα, τα κεφάλαια διανεμήθηκαν σε πράκτορες επί του πεδίου, οι οποίοι με τη σειρά τους διοχέτευσαν μέρος των χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία στη Συρία, χρησιμοποιώντας συχνά κρυπτονόμισμα για αυτές τις συναλλαγές, ανέφεραν οι πηγές.

Ο πόλεμος στη Γάζα, έφερε σε κόντρα και την Τουρκία με το Ισραήλ

Τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet δήλωσε ότι η οργάνωσή του ήταν έτοιμη να στοχεύσει στελέχη της Χαμάς οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, της Τουρκίας και του Κατάρ. Η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για «σοβαρές συνέπειες» εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ιδιωτικούς ερευνητές, με την κατηγορία της συλλογής δεδομένων για άτομα, κυρίως Παλαιστίνιους που διαμένουν στην Τουρκία, για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία συνέλαβε 33 άτομα που ήταν ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε οκτώ επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης που η Άγκυρα ονόμασε «Επιχείρηση Τυφλοπόντικας».

Μόλις ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε επτά υπόπτους ως κατηγορούμενους για πώληση πληροφοριών στη Μοσάντ μέσω ιδιωτικών ντετέκτιβ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επτά ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, συνελήφθησαν τον Μάρτιο, επίσης για πώληση πληροφοριών στη Μοσάντ. Άλλοι δύο συνελήφθησαν τον Απρίλιο.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει καμία από τις συλλήψεις. Η μάχη της ΜΙΤ με την Μοσάντ λαμβάνει χώρα σε πολλά επίπεδα και η θέση της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, προσθέτει άνωθεν πίεση στη Μοσάντ.

Πηγές: Reuters, Anadolu, Times of Israel

Only in

ΠΑΣΟΚ: Μπορεί να χτιστεί ξανά με τα καλά υλικά της πολιτικής του πορείας;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ του σήμερα να κοιτάξει πίσω του, στην ιστορία του, και να διαλέξει τα καλύτερα στοιχεία από αυτή την 50χρονη πορεία, να τα επεξεργαστεί και να διαμορφώσει μια νέα εναλλακτική πρόταση;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024