Τουρκία: Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ
Σπήλαια, καταφύγια, αποθήκες όπλων ή υλικού και άλλες εγκαταστάσεις επλήγησαν από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ πολλά μέλη του σκοτώθηκαν.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες Δευτέρα αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων του εκτός νόμου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), καταστρέφοντας 20 «στόχους», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας πως πολλοί αντάρτες «εξουδετερώθηκαν» στην επιχείρηση (φωτογραφία, επάνω, από το aa.com.tr).
Το υπουργείο χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο «εξουδετερώθηκαν» όταν αναφέρεται σε αντάρτες που σκοτώθηκαν.
Οι αντάρτες του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και δεκαετίες
Η επιχείρηση στοχοποίησε θέσεις του PKK στις περιοχές Ασος, Γκάρα, Χακούρκ, Μετίνα, Καντίλ και Ζαπ, κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας.
Επρόκειτο για σπήλαια, καταφύγια, αποθήκες όπλων ή υλικού και άλλες εγκαταστάσεις, κατά το κείμενο.
Γενικά, η Αγκυρα επιβεβαιώνει μόνο ορισμένους από τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στην ιρακινή επικράτεια. Διεξάγει συχνά χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας ενίοτε τριβές στις σχέσεις με τη Βαγδάτη και με την Αρμπίλ.
Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Συνεργασία με Ιράκ
Οι αντάρτες του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και δεκαετίες. Στην περιοχή βρίσκονται ωστόσο εγκατεστημένες, επίσης εδώ και 25 χρόνια, δεκάδες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.
Τον Μάρτιο, έπειτα από επίσκεψη τούρκων αξιωματούχων στο Ιράκ, η Βαγδάτη — διακριτικά — χαρακτήρισε το PKK «απαγορευμένη οργάνωση».
Και, στα μέσα του Αυγούστου, η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει ιδίως τη δημιουργία κοινών κέντρων διοίκησης και εκπαίδευσης στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του PKK.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις