Η διπλωματία της Βενεζουέλας χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «πράξη πειρατείας» την κατάσχεση ώρες νωρίτερα από τις αρχές των ΗΠΑ αεροσκάφους το οποίο χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, εξέλιξη που προστέθηκε σε σειρά εντάσεων ανάμεσα στο Καράκας και την Ουάσιγκτον (στη φωτογραφία αρχείου από το Χ, επάνω, ο Μαδούρο αποβιβάζεται από το επίμαχο αεροσκάφος).

Οι ΗΠΑ «επιδιδόμενες σε εγκληματική πρακτική» κατάσχεσαν προεδρικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας

«Η Βενεζουέλα καταγγέλλει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι για ακόμη μια φορά οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επιδιδόμενες σε εγκληματική πρακτική που δεν μπορεί να περιγραφεί παρά ως πράξη πειρατείας, κατάσχεσαν παράνομα αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Παραβίαζε τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφού διαπίστωσαν ότι η απόκτησή του παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις, μεταξύ άλλων ποινικών ζητημάτων, και το μετέφεραν στη Φλόριντα χθες Δευτέρα, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια εδώ και καιρό ψυχρή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας και η κατάσχεσή του στη Δομινικανή Δημοκρατία σηματοδοτεί μια κλιμάκωση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ερευνούν αυτό που θεωρούν ως «διεφθαρμένες πρακτικές από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Το αεροπλάνο έχει περιγραφεί από αξιωματούχους ως το αντίστοιχο Air Force One της Βενεζουέλας και έχει φωτογραφηθεί σε προηγούμενες κρατικές επισκέψεις του Μαδούρο σ’ όλο τον κόσμο (δείτε περισσότερα εδώ).