Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Οι χρήστες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για πρόσβαση στο X

Βραζιλία: Οι χρήστες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για πρόσβαση στο X

Το τεράστιο πρόστιμο με το οποίο απειλούνται

Ξεκίνησε τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου στη Βραζιλία ο αποκλεισμός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter), μερικές ώρες μετά τη διαταγή του  Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας λόγω νομικών παραβάσεων.

Η πρόσβαση στο X δεν είναι πλέον δυνατή για ορισμένους χρήστες, οι οποίοι βλέπουν ένα μήνυμα που τους ζητάει να ανανεώσουν το πρόγραμμα περιήγησής τους όταν εισέρχονται στην πύλη, χωρίς όμως να καταφέρνουν να συνδεθούν.

Αλλά οι Βραζιλιάνοι αντιστέκονται στην απαγόρευση στο X, εκτοξεύοντας τη ζήτηση για VPN παρά τις απειλές ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο σχεδόν 9.000 δολαρίων την ημέρα για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων πρόσβασης στον ιστότοπο του Ελον Μασκ.

Το X απαγορεύτηκε στη Βραζιλία, κλιμακώνοντας μια πολύμηνη δημόσια διαμάχη μεταξύ του Μασκ και του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεξάντρε ντε Μοράες, σχετικά με τις ανησυχίες για τον περιορισμό του περιεχομένου και την ελευθερία του λόγου.

Ο Μασκ μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις εντολές του Ντε Μοράες να αφαιρέσει περιεχόμενο που σχετίζεται με ακροδεξιές ομάδες, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του δικαστή λογοκρισία.

Βραζιλία

Δικαστική απαγόρευση

Ο Ντε Μοράες, στο διάταγμά του που διέταξε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσει τη λειτουργία του στη χώρα, είπε ότι το X θα παραμείνει αποκλεισμένο στη Βραζιλία έως ότου η εταιρεία συμμορφωθεί με την εντολή του να διορίσει έναν νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα για να ανταποκριθεί στα κυβερνητικά αιτήματα για αναστολή λογαριασμών στο πλατφόρμα.

Απείλησε επίσης τους Βραζιλιάνους με ημερήσια πρόστιμα 50.000 ρεάλ (8.900 δολάρια) εάν ιδιώτες ή εταιρείες χρησιμοποιούσαν VPN για να παρακάμψουν την απαγόρευση — περισσότερα από όσα βγάζει ο μέσος Βραζιλιάνος σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τους New York Times.

Ακόμη και παρά τα υψηλά πιθανά πρόστιμα, η ζήτηση VPN έχει αυξηθεί στη χώρα έως και 1.600%, σύμφωνα με ανάλυση του ιστότοπου VPNMentor, που βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν VPN για να προστατεύουν το απόρρητό τους στο διαδίκτυο.

Οι εναλλακτικές λύσεις του X, όπως το Bluesky και το Threads, έχουν επίσης αυξηθεί ανάμεσα σε νέους χρήστες. Το Bluesky έχει δει περισσότερους από 500.000 νέους χρήστες τις τελευταίες ημέρες και η εταιρεία ανέφερε «νέα ιστορικά υψηλά για τη δραστηριότητα» στην πλατφόρμα.

Ομοίως, το Threads έχει δει μια εισροή νέων χρηστών. Οι ανταγωνιστές του X ήταν οι πρώτες και δεύτερες εφαρμογές iPhone με τις περισσότερες λήψεις στη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Αν και ο ιστότοπος δεν είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα όσο το Facebook, το YouTube και το TikTok, οι Βραζιλιάνοι έχουν πει ότι χωρίς το X αισθάνονται αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε το Associated Press. Άλλοι ανησυχούν ότι η απαγόρευση είναι καταπιεστική και υποκριτική, δεδομένου του στόχου του Ντε Μοράες να καταπολεμήσει τον αυταρχικό εξτρεμισμό στη χώρα.

«Έχω χρησιμοποιήσει πολύ VPN σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα για να συνεχίσω να έχω πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Μαουρίσιο Σαντόρο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια ανάρτηση στο X πριν από τον αποκλεισμό, σύμφωνα με το AP. «Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι αυτού του είδους τα εργαλεία θα απαγορευθούν στη Βραζιλία. Είναι δυστοπικό».

Only in

Από τον Μασκ μέχρι τους Σόρος, γνωρίστε τους χρηματοδότες των αμερικανικών εκλογών

Από τον Έλον Μασκ μέχρι τους Σόρος, τραπεζίτες, επενδυτές και επιχειρηματίες της υψηλής τεχνολογίας, τα χρήματα για διαφήμιση προς τους υποψηφίους δημιουργούν δεσμεύσεις. Ποιοι είναι;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024