Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται ο καφές: Δυσαρέσκεια στις τάξεις των καταναλωτών – Προβληματισμός στους εμπόρους

Αυξάνεται ο καφές: Δυσαρέσκεια στις τάξεις των καταναλωτών – Προβληματισμός στους εμπόρους

Ο καφές, μια συνήθεια που έγινε λατρεία για τους Έλληνες, γίνεται «πικρός».

Πανάκριβος θα γίνει ο καφές και όποιος αποφασίσει να τον απολαύσει σε μια καφετέρια θα τον πληρώσει χρυσό με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η νέα αύξηση θα αγγίξει ακόμα και το 20%. Οι ανατιμήσεις «ακουμπούν» ράφι, χέρι ή take away και σερβιριζόμενο με τους καταναλωτές να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη σε οποιαδήποτε μορφή κι αν επιλέξουν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ στο 24% σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης, όπως φαίνεται θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τιμή. «Έναν καφέ πίνουμε κάθε μέρα, συνταξιούχοι εδώ μαζευόμαστε, κι αυτό θα μας το κόψουν όπως πάνε» λέει στο MEGA ένας πολίτης εμφανώς προβληματισμένος από την ακρίβεια.

Οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη σε οποιαδήποτε μορφή κι αν επιλέξουν το αγαπημένο τους ρόφημα

Στους χώρους εστίασης, η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ μετά τις νέες ανατιμήσεις αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 6€, ενώ στην επιλογή του καφέ στο χέρι ή take away η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 2,30 και 3,30€.

Ανατιμήσεις της τάξης από 5-20%

«Μιλάμε για ανατιμήσεις της τάξης από 5-20%. Οι ανατιμήσεις αυτές αφορούν το οργανωμένο λιανεμπόριο, δηλαδή όπως θα διαμορφωθούνε στο ράφι», δήλωσε ο Αναστάσης Γιαγκόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ και των καφεκοπτείων, ο ελληνικός θα πωλείται έως και 4,90€ η συσκευασία, ο στιγμιαίος καφές θα φθάνει στα 9€ τα 200 γραμμάρια και ο εσπρέσο από 6 έως 7,20€ η συσκευασία.

Οι νέες ανατιμήσεις του καφέ και το επιπλέον κόστος θα φανούν στις τσέπες των καταναλωτών τις επόμενες ημέρες.

Ο ρόλος του EUDR

Την ίδια στιγμή η εγχώρια βιομηχανία ανησυχεί για το ακαθόριστο τοπίο που διαμορφώνεται και ενόψει του περίφημου EUDR.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξημένες τιμές αγοράς και εισαγωγής», εξηγεί στον ΟΤ ο Τάσος Γιάγκογλου, προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ). «Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η αγορά του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν έχει προβεί σε ανατιμήσεις στο ράφι. Ο καφές διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με ΦΠΑ 13%», προσθέτει.

«Καμπανάκι» ωστόσο αποτελεί η εξέλιξη με την επιβολή κανονισμού της δέουσας επιμέλειας από ΕΕ.

Πρόκειται για τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, που απαιτεί από τις εταιρείες που εμπορεύονται βοοειδή, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, καουτσούκ, σόγια και ξύλο, καθώς και παράγωγα τους, να ελέγχουν εκτενώς την αλυσίδα αξίας για να διασφαλίσουν ότι τα αγαθά δεν προέρχονται από πρόσφατη (μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020) αποδάσωση, υποβάθμιση των δασών ή παραβιάσεις των τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών νόμων.

Ο κανονισμός γνωστός με την ακροστιχίδα EUDR θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, και οι εισαγωγείς καφέ αύξησαν τον ρυθμό των αποστολών πρόσφατα, επιδιώκοντας να αποφύγουν προβλήματα αργότερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO).

Only in

Ξεσηκωμός για τη φοιτητική στέγη - «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Η στεγαστική κρίση «ακουμπά» και τους φοιτητές που εστιάζουν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την εύρεση στέγης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024