Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Πράσινο για εκταμίευση 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Πράσινο για εκταμίευση 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στη νέα θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν - «Δεν έτυχε, πέτυχε»

Την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πιστοποιεί η προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη θετική προκαταρκτική της αξιολόγηση για το 4ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ. Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων είχε υποβληθεί στις αρχές Ιουνίου και αφορούσε στην επίτευξη 20 οροσήμων και στόχων του ελληνικού σχεδίου.

Αυτά περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη συμβασιοποίηση έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα δασικής προστασίας Anti-nero Ι και ΙΙ, η βελτίωση οδικής ασφάλειας σε οδικό δίκτυο Δήμων και Περιφερειών, η αναβάθμιση ασφάλειας των 13 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και μεταρρυθμίσεις όπως η Κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και την αναβάθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει τη θετική της αξιολόγηση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee), η οποία με τη σειρά της θα ανακοινώσει τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής απόφασης, για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υλοποιούνται στο σκέλος επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης 794 έργα και δέσμες έργων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,8 δισ. αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης, 2,5 δισ. σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, 5,7 δισ. αφορούν σε δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής, ενώ 6,1 δισ. αφορούν σε ενισχύσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η νέα θετική αξιολόγηση για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν έτυχε, πέτυχε. Αποτελεί αποτέλεσμα της επίτευξης των προαπαιτούμενων οροσήμων, μετά από συνεχή και αποφασιστική δουλειά κάθε εμπλεκόμενου φορέα. Με την ίδια σοβαρότητα και πειθαρχία στους μεταρρυθμιστικούς στόχους, με την ίδια προσήλωση στις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε να κρατούμε την Ελλάδα στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αποτελέσουν καταλύτες για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με την ίδια συνέπεια δημιουργούμε νέες και περισσότερες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα για όλους».

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Η σημερινή, θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αίτημα πληρωμής των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης έρχεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την σταθερή πορεία υλοποίησης των στόχων και των οροσήμων που έχουμε μπροστά μας. Με την εκταμίευση του 1 δισ. των επιχορηγήσεων θα έχουμε εκταμιεύσει πάνω από το 50% των πόρων που αναλογούν στην χώρα. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα υλοποιούμε έργα και προωθούμε μεταρρυθμίσεις που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Only in

Success story: 1 στα 4 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Από το 2019, ο αριθμός αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο σε 20,7 εκατομμύρια το 2022 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανισοτήτων δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει, με τον πιο αρνητικό τρόπο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024