Πώς «μοιάζει πραγματικά ο θάνατος»;

Μια νοσηλεύτρια περιέγραψε τα τέσσερα στάδια που περνάει το σώμα όταν πεθαίνουμε.

Με αυτόν τον τρόπο η νοσηλεύτρια είχε σκοπό να προετοιμάσει τους ανθρώπους ώστε να μην «φρικάρουν» όταν χάνουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, καθώς πιστεύει ότι «η εκπαίδευση μειώνει το φόβο».

Ο θάνατος έχει τέσσερα στάδια

Με ένα βίντεο στο TikTok, που έχει γίνει viral, η νοσηλεύτρια παρηγορητικής φροντίδας Julie McFadden περιέγραψε στους ακολούθους της στα τέσσερα στάδια του θανάτου.

Η 41χρονη, η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες, απάντησε πρόσφατα σε μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ως άτομο του επαγγέλματός της: πώς μοιάζει στην πραγματικότητα ο θάνατος;

Η McFadden εξήγησε ότι ο θάνατος είναι μια διαδικασία και αποτελείται από τέσσερις φάσεις που εκτείνονται σε έξι μήνες.

Η επιβράδυνση

Στην πρώτη φάση του θανάτου, την οποία περιγράφει ως «επιβράδυνση», τα συμπτώματα που βιώνει κανείς είναι πιο γενικευμένα.

«Για παράδειγμα, θα είστε γενικά κουρασμένοι, γενικά ληθαργικοί, δεν θα τρώτε και δεν θα πίνετε τόσο πολύ, πιθανώς θα είστε λιγότερο κοινωνικοί», είπε.

Μείωση της δύναμης

Η δεύτερη φάση αρχίζει περίπου τρεις μήνες πριν κάποιος πεθάνει και περιλαμβάνει πιο ορατά σημάδια εξασθένισης και μείωση της δύναμης.

«Όσο πλησιάζει ο θάνατος – ας πούμε τρεις μήνες πριν – το σώμα θα είναι πιο εξασθενημένο», εξήγησε.

«Θα σας είναι δύσκολο να βγείτε από το σπίτι, πιθανότατα θα τρώτε και θα πίνετε πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κοιμάστε περισσότερο απ’ ό,τι είστε ξύπνιοι».

Η μεταβατική φάση

Η τρίτη φάση είναι γνωστή ως «μεταβατική» και τότε είναι που οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν παραισθήσεις. Αυτό συμβαίνει περίπου ένα μήνα πριν από το θάνατο.

«Τότε είναι που οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν νεκρούς συγγενείς, νεκρούς αγαπημένους, νεκρά κατοικίδια, τέτοια πράγματα», δήλωσε η McFadden.

Εξήγησε ότι κάποιος «μπορεί να είναι ξύπνιος και να έχει μια φυσιολογική συζήτηση με την οικογένειά του», ενώ «να λέει ότι βλέπει τον νεκρό πατέρα του στη γωνία, ο οποίος χαμογελάει και του λέει ότι έρχεται να τον πάρει σύντομα και να μην ανησυχεί».

Ενεργός θάνατος

Η τέταρτη φάση είναι η πιο ευδιάκριτη και η πιο τρομακτική στιγμή στη διαδικασία του θανάτου.

«Η φάση του ενεργού θανάτου είναι αυτό που τρομάζει τους ανθρώπους, επειδή δεν έχουν συνηθίσει να το βλέπουν και δεν ξέρουν τι στο καλό συμβαίνει», δήλωσε η McFadden.

«Το αγαπημένο σας πρόσωπο θα είναι πιθανότατα εντελώς αναίσθητο, χωρίς φαγητό ή νερό, ενδεχομένως για μέρες. Θα έχει ακράτεια, οπότε θα πρέπει να τον αλλάζετε».

Προειδοποίησε ότι κάποιος που πεθαίνει «θα έχει αλλαγές στην αναπνοή, οπότε η αναπνοή του θα φαίνεται διαφορετική».

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν «μεταβολικές αλλαγές», όπως διαφορά στο χρώμα του δέρματος, υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία και ο «κουδουνισμός του θανάτου».

«Είναι κυριολεκτικά απλά λίγο σάλιο που συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού τους επειδή το στόμα τους είναι ανοιχτό, η αναπνοή τους περνάει πάνω από το σάλιο τους και προκαλεί ένα γουργουρητό».

Αν και αυτά μπορεί να είναι ενοχλητικά, η McFadden επιμένει ότι είναι ένα «φυσιολογικό μέρος του θανάτου», το οποίο «δεν βλάπτει το αγαπημένο σας πρόσωπο».

«Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς μοιάζει στην πραγματικότητα ο θάνατος», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

@hospicenursejulie Education decreases fear. My book: Nothing to Fear out NOW! 🥰❤️ #hospicenursejulie #caregiversoftiktok #hospice #nursesoftiktok #nothingtofearbook ♬ original sound – 💕 Hospice nurse Julie 💕