Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φοιτητές: Ξεσηκωμός για το φοιτητικό σπίτι – «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Φοιτητές: Ξεσηκωμός για το φοιτητικό σπίτι – «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Η στεγαστική κρίση «ακουμπά» και τους φοιτητές που εστιάζουν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την εύρεση στέγης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου.

Καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές αναζητούν σπίτι για τις σπουδές αλλά έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια ενώ στις τουριστικές περιοχές δεν βρίσκουν καν δωμάτιο, λόγω της τουριστικής αξιοποίησης. Με την Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με την Eurostat, το οξύ πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών συνεχίζει να παραμένει άλυτο, επιβαρύνοντας τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2017 έως και φέτος στις φοιτητικές περιοχές του νομού Αττικής οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 75%. Η Πάτρα είναι η δεύτερη πόλη των μεγάλων αυξήσεων με 63%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 55%, για σπίτια έως 50 τ.μ.

Το οξύ πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών συνεχίζει να παραμένει άλυτο με τους φοιτητικούς συλλόγους να αναλαμβάνουν δράση

Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα τονίζουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με την ανεύρεση στέγης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτέμβρη γιατί «η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!».

Εξίσωση για δυνατούς λύτες η εύρεση κατοικίας

Οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα

Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται μηδενική (0,8%).

  • Στην κέντρο της Αθήνας εννέα στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.
  • Στα δυτικά προάστια οκτώ στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρείται και στον Πειραιά.
  • Στα νότια προάστια εννέα στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.
  • Στον Πειραιά έξι στα δέκα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.

Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 8,92% (11,31 το 2023, 12,6% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

Στη συμπρωτεύουσα οι τιμές για ένα ακίνητο 30 – 45 τ.μ. κυμαίνονται από 300 – 600 €/μήνα και για ένα ακίνητο 50 -60 τ.μ., από 450 – 750 €/μήνα.

Στην Πάτρα βρίσκει κανείς σπίτι έως 25 τ.μ. με 270€/ μήνα. 50 – 60 τ.μ. 600 € / μήνα. Στις συνοικίες (Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι) ακίνητο 40 – 50 τ.μ., από 300€ έως 400€/ μήνα.

Αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

Η αύξηση στα ενοίκια την τελευταία πενταετία έχει εξήγηση. Η έλλειψη μικρών σπιτιών (25-50 τ.μ.), η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις στις φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων που καλύπτουν λιγότερο από 5% των φοιτητών, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες.

«Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας» λένε οι φοιτητές που βρίσκονται στις επάλξεις και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις άμεσα καθώς «δεν πάει άλλο» και η «η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας να ενδιαφερθούν για το αυτονόητο, δηλαδή τα Πανεπιστήμια να βοηθούν τους πρωτοετείς φοιτητές και τους γονείς τους, να βρουν στέγη μέσα από αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Ακριβά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τη σειρά τους καταθέτουν μια σειρά προτάσεων:

«-Άμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

-Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

-Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτίριων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

-Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες»».

Με αυτά τα δεδομένα προχωρούν την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου σε «Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Φοιτητική Στέγη» με φοιτητικούς συλλόγους να διοργανώνουν μεγάλη κινητοποίηση στις 12:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Only in

Success story: 1 στα 4 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Από το 2019, ο αριθμός αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο σε 20,7 εκατομμύρια το 2022 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανισοτήτων δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει, με τον πιο αρνητικό τρόπο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024