Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Κρήτη (και ειδικά στο ΠΑΓΝΗ) με εργαζόμενους και νοσοκομειακούς γιατρούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, καλώντας σε παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, υπερασπιζόμενοι ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Λίγο νωρίτερα  ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, Γιώργος Μανουσάκης, κατήγγειλε πως «ο διοικητής του νοσοκομείου» κλείδωσε το αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ «για να μη γίνει εκεί η παγκρήτια σύσκεψη σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων και ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών με θέμα το συντονισμό κοινών δράσεων».

Κλειδώθηκε το αμφιθέατρο για να μη γίνει εκεί η παγκρήτια σύσκεψη σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων και ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ζήτησε επίσημα το αμφιθέατρο για να γίνει εκεί η παγκρήτια σύσκεψη αλλά «αυτή τη φορά ο διοικητής του νοσοκομείου αρνήθηκε να το παραχωρήσει», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Μανουσάκης με αποτέλεσμα «να γίνει η συνάντηση στο γραφείο του σωματείου όπου ο χώρος είναι μικρός (…)».

«Η τρομοκρατία και οι προσπάθειες φίμωσης απέτυχαν»

Με την οργή να ξεχειλίζει, ο ίδιος, σημειώνει πως «είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα οι κυβέρνηση και οι ακόλουθοι της (διοίκηση ΥΠΕ, διοικήσεις νοσοκομείων) έχουν ενοχληθεί από τις δράσεις και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων των νοσοκομείων της Κρήτης και κάνουν ότι μπορούν για να τους τρομοκρατήσουν (σύμφωνο εχεμύθειας συμβασιουχων, ανακοινωσεις διοικήσεων ενάντια στα σωματεία, μη παραχώρηση αμφιθεάτρου)».

Λίγο αργότερα δήλωνε πως «η τρομοκρατία και οι προσπάθειες φίμωσης απέτυχαν». Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου «οι αντιπροσωπείες όλων των σωματείων ανέδειξαν την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας σε όλους τους νομούς» ενώ «παράλληλα εκφράστηκε η αποφασιστικότητα όλων των ομιλητών ότι αποτελεί μονόδρομος η συνέχεια της κοινής δράσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν μαζί με τον λαό της Κρήτης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας».

Κοινή διαπίστωση πως τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα των εφημεριών, οι μετακινήσεις γιατρών από νομό σε νομό για να καλυφθούν οι βάρδιες γίνονται κανόνας, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω της υπερεφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων και οι παραιτήσεις γιατρών από νοσοκομεία και κέντρα υγείας παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας.