Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λειψυδρία: Θέμα στον Guardian ο Μόρνος που στερεύει

Λειψυδρία: Θέμα στον Guardian ο Μόρνος που στερεύει

Για το πρόβλημα με τη λειψυδρία που απειλεί την Αττική και όλη την Ελλάδα γράφει ο Guardian

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κλιματικής έκτακτης ανάγκης με αλλεπάλληλους καύσωνες και έλλειψη βροχοπτώσεων, γράφει ο Guardian και αναδεικνύει το πρόβλημα με τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με ιδιαίτερη αναφορά στον Μόρνο που στερεύει η ηλεκτρονική σελίδα του βρετανικού μέσου προβάλει φωτογραφίες με το βυθισμένο χωριό Κάλλιο που βγήκε ξανά στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων και φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων των κοντινών περιοχών.

«Η στάθμη της λίμνης έχει πέσει 40 μέτρα από το όριο της υπερχείλισης»

«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της 60μελούς κοινότητας που αναγκάστηκε να μετακινηθεί όταν κατασκευάστηκε το φράγμα.

Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα

«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο».

Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του χωριού, πιστεύει ότι η στάθμη του νερού «έχει πέσει 40 μέτρα» φέτος και εξακολουθεί να πέφτει. «Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από το 1993», είπε. «Η κατάσταση θα είναι πιο οξυμένη ακόμη και από τότε, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν».

Νησιά και τουρισμός

Ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνει το βρετανικό μέσο με αποτέλεσμα «σε ολόκληρη τη μεσογειακή χώρα η έλλειψη νερού έχει γίνει μείζον ζήτημα. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πρωτοφανείς αφίξεις τουριστών ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους κλιματικά καταπονημένους πόρους.

Στις αρχές Ιουλίου, πριν οι θερμοκρασίες καύσωνα γίνουν καθημερινό φαινόμενο, η εταιρεία κοινής ωφέλειας νερού, ΕΥΔΑΠ, εκτιμούσε ότι τα επίπεδα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου ήταν μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», σημειώνει ο Guardian και κάνει αναφορά στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για καλύτερη διαχείριση των υδάτων αλλά και στις εκκλήσεις από την Πολιτεία στους πολίτες της Αθήνας – με τα 3,7 εκατ. κατοίκους – να μην «σπαταλούν το νερό».

Only in

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για το εμβόλιο γρίπης - Τι ισχύει για εγκύους και παιδιά

Το CDC ορίζει την 5η Οκτωβρίου ως την έναρξη της περιόδου γρίπης και συνιστά να γίνεται το εμβόλιο γρίπης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024