Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Nvidia: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Nvidia: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Την ίδια στιγμή σημείωσε ρεκόρ πτώσης σε μία και μόνο συνεδρίαση της Wall Street – Πώς επηρεάζει η Nvidia τον κλάδο

Κλήτευση στην Nvidia, ανάμεσα σε άλλες εταιρείες, έχει στείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς εμβαθύνει την έρευνά του για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο κατασκευαστής τσιπ δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και «τιμωρεί» τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δικά του τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση της καταστολής στην οποία φέρεται να έχει υποβληθεί ο κολοσσός των τσιπ. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει έρευνα για την εταιρεία μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών ότι μπορεί να έχει κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η κλήτευση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις εταιρείες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες γύρω από την τεχνολογία εν μέσω φόβων για υπερβολικές δαπάνες.

Nvidia: Δεσπόζουσα θέση και απώλειες ρεκόρ

Η τριμηνιαία πρόβλεψη της Nvidia, η οποία έπεσε κάτω από τις προσδοκίες των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα, έχει επίσης αμβλύνει την αισιοδοξία. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 2,5% στη διευρυμένη διαπραγμάτευση της Τρίτης, αφού έχασαν 9,5% στην κανονική συνεδρίαση.

Η πτώση αυτή αποτελεί ρεκόρ της χρηματιστηριακής αξίας αμερικανικής εταιρείας μέσα σε μία μόλις ημέρα. Η Nvidia έχασε 279 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, μια σημαντική ένδειξη ότι οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την αναδυόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος των φετινών χρηματιστηριακών κερδών.

«Ένα τόσο τεράστιο ποσό χρημάτων έχει πάει στην τεχνολογία και τους ημιαγωγούς τους τελευταίους 12 μήνες που η διαπραγμάτευση είναι εντελώς στρεβλή», δήλωσε στο Reuters ο Todd Sohn, στρατηγικός αναλυτής ETF στην Strategas Securities.

Η πτώση της Nvidia ήταν μεγαλύτερη εκείνη των 232 δισ. δολαρίων που υπέστη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook Meta Platforms στις 3 Φεβρουαρίου 2022, όταν η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέδωσε μια επίσης αρνητική πρόβλεψη.

Πλήγμα

Στο υψηλό ρεκόρ που έκλεισε τον Ιούλιο, η Nvidia είχε σχεδόν τριπλασιάσει το 2024. Οι πρόσφατες απώλειές της την αφήνουν να έχει αυξηθεί κατά 118% από πέρυσι μέχρι σήμερα.

Μετά την τριμηνιαία έκθεση της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα ετήσια καθαρά κέρδη έως τον Ιανουάριο του 2025 έχει ανέβει στα 70,35 δισ. δολάρια από περίπου 68 δισ. δολάρια πριν από την έκθεση της περασμένης εβδομάδας.

Αυτές οι αυξημένες εκτιμήσεις για τα κέρδη, σε συνδυασμό με τις απώλειες της μετοχής της Nvidia, έχουν ως αποτέλεσμα η chipmaker να διαπραγματεύεται πλέον 34 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, από πάνω από 40 τον Ιούνιο και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο της διετίας.

Πώς επηρεάστηκε ο κλάδος

Η απώλεια ρεκόρ της Nvidia στη χρηματιστηριακή αξία σε μία και μόνο συνεδρίαση ήταν μεγαλύτερη από την πτώση των 232 δισ. δολαρίων που υπέστη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook Meta Platforms στις 3 Φεβρουαρίου 2022, όταν η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέδωσε μια αρνητική πρόβλεψη, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η Intel έπεσε σχεδόν 9% αφού το Reuters ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger και τα βασικά στελέχη αναμένεται να παρουσιάσουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ένα σχέδιο για την αποκοπή περιττών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την αναμόρφωση των κεφαλαιακών δαπανών της εταιρείας κατασκευής τσιπ.

Οι ανησυχίες για αργές αποδόσεις από τις μεγάλες επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη έχουν καταδιώξει τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μετοχές της Microsoft και της Alphabet να διαπραγματεύονται χαμηλότερα μετά τις τριμηνιαίες εκθέσεις τους τον Ιούλιο.

«Ορισμένες πρόσφατες έρευνες αμφισβήτησαν αν τα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη από μόνα τους θα δικαιολογήσουν τελικά το μεγάλο κύμα κεφαλαιακών δαπανών γι’ αυτήν. Κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων AI από μεμονωμένες εταιρείες, οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν αν κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των ισολογισμών και των κεφαλαίων τους», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock σε σημείωμα πελάτη την Τρίτη.

Η Broadcom μια άλλη κατασκευάστρια τσιπ που έχει επωφεληθεί από την έκρηξη των υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, υποχώρησε κατά 6,2% εν όψει της τριμηνιαίας έκθεσής της την Πέμπτη.

Πηγή: ΟΤ.gr

Only in

Πού πηγαίνουν διακοπές οι σούπερ πλούσιοι; Οι 23 κορυφαίοι πολυτελείς προορισμοί

Όταν τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα τίποτα στον πλανήτη δεν είναι απρόσιτο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024