Οι σεφ σε όλο τον κόσμο προσθέτουν δωμάτια επισκεπτών στα εστιατόριά τους, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να απολαύσουν ένα απίστευτο γεύμα και να μείνουν τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο η γαστρονομία θεωρείται συνολική διαδικασία και οι επισκέπτες μέρος αυτής.  Τα όρια μεταξύ εστιατορίου και ξενοδοχείου είναι σκόπιμα θολά. Σύμφωνα με την παραπάνω λογική, ο σερβιτόρος, ο μπάρμαν και ο επισκέπτης αισθάνονται μέρος της ομάδας του εστιατορίου.

Ο τρόπος

Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν εισέρχονται μέσω του εστιατορίου και κάνουν check in εκεί που έχει ορίσει ο οικοδεσπότης. Θα μπορούσε κανείς να πει πως θυμίζει την λογική του παλιού πανδοχείου ή της μπυραρίας σε western ταινία. Μερικά εστιατόρια τέτοιου τύπου βρίσκονται σε σημεία ανά τον κόσμο όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία.

Το πρώτο εστιατόριο που το έκανε πράξη

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα  ιστορικό αρχοντικό στη γωνία της λεωφόρου O’Keefe και της οδού Poydras, στο κέντρο της Νέας Ορλεάνης. Για 110 χρόνια, ήταν το Maylie’s, ένα κρεολικό εστιατόριο που ήταν ένα από τα παλαιότερα της πόλης, ενώ έκλεισε το 1986. Στη συνέχεια, μεταμορφώθηκε σε κρεοπωλείο, ενώ αργότερα σε ιρλανδικό μπαρ. Από το 2018, φιλοξενεί το Copper Vine, ένα gastropub. Τον Ιούλιο, το κτίριο μπήκε στην επόμενη φάση του, με το άνοιγμα 11 δωματίων στον επάνω όροφο. «Ήταν μια φυσική εξέλιξη», λέει ο ιδιοκτήτης Kyle Brechtel, ο οποίος μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη.

Εστιατόρια που ακολούθησαν

Άλλοι σεφ ακολούθησαν επίσης το παραπάνω παράδειγμα. Πέρυσι, επτά δωμάτια προστέθηκαν στο Holm, το εστιατόριο του Nicholas Balfe στο Somerset της Αγγλίας. Η δομή των αρχών του 19ου αιώνα εξοπλίστηκε με τοπικά κεραμικά και τοίχους από ασβεστοκονίαμα, καθώς και έπιπλα κατά παραγγελία και vintage. «Το τριώροφο κτίριο προσφερόταν για ένα έργο που ήταν μεγαλύτερο από ένα απλό εστιατόριο», λέει ο Balfe. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να απευθύνεται στην τοπική κοινότητα, αλλά θέλαμε επίσης να προσελκύσουμε επισκέπτες από πιο μακριά».

Για μέρη όπως το Holm που βρίσκονται λίγο μακριά από την πεπατημένη, η προσθήκη ξενώνων ενισχύει την έλξη. Οι άνθρωποι οδηγούν ώρες για να κάνουν τις πολυπόθητες κρατήσεις τους στο Lost Kitchen, το εστιατόριο της σεφ Erin French στο Freedom του Μέιν, όπου οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται με καρτ ποστάλ. Από το 2021, οι επισκέπτες μπορούν να διανυκτερεύσουν σε μία από τις τέσσερις μικροσκοπικές καμπίνες του. Το Mirazur, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του Mauro Colagreco στη Γαλλική Ριβιέρα, σχεδιάζει επίσης να προσθέσει μια βίλα 11 δωματίων στο παρακείμενο αγρόκτημα, το οποίο προμηθεύει τα προϊόντα του εστιατορίου.

Μένει τώρα να δούμε πόσο θα κρατήσει η τάση διαμονής σε ένα εστιατόριο ως συνολική εμπειρία ανά τον κόσμο, αλλά και τί απήχηση θα έχει στη χώρα μας.