Ερευνητές πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη έρευνα μέχρι σήμερα αναφορικά με την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα video games και την ψυχική ευεξία. Η παρούσα μελέτη, η πρώτη που κατέδειξε αυτή τη σχέση χρησιμοποιώντας δεδομένα από την πραγματική ζωή, αμφισβητεί τις κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για τα video games

Τα βασικότερα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Human Behaviour, περιλαμβάνουν:

Την ανάλυση 97.602 απαντήσεων σε ερωτηματολόγια από κατοίκους της Ιαπωνίας ηλικίας 10 έως 69 ετών κατά την περίοδο της COVID-19. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατοχή μιας κονσόλας παιχνιδιών σε συνδυασμό με το παιχνίδι φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά την ψυχική ευεξία. Η ανάλυση μηχανικής μάθησης αποκάλυψε ότι διαφορετικές κονσόλες είχαν διαφορετικές θετικές επιδράσεις.

Στα πλαίσια της μελέτης βρέθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική ευεξία κατά 0,60 τυπικές αποκλίσεις, 0,12 τυπικές αποκλίσεις και 0,23 τυπικές αποκλίσεις ανάλογα με την κονσόλα επιλογής. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη άρχισαν να μειώνονται μετά από 3 ώρες καθημερινού παιχνιδιού.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hamamatsu, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Takasaki City, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής και το Πανεπιστήμιο Nihon, χρησιμοποίησε ένα φυσικό πειραματικό σχέδιο.

Αναλύοντας δεδομένα από λοταρίες κονσολών παιχνιδιών κατά τη διάρκεια ελλείψεων προμηθειών στην περίοδο της πανδημίας, οι ερευνητές καθιέρωσαν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ του παιχνιδιού και της βελτιωμένης ψυχικής υγείας.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τα κοινά στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία τα βιντεοπαιχνίδια είναι επιβλαβή ή απλώς παρέχουν προσωρινή ευφορία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Hiroyuki Egami, PhD., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nihon. «Στην μελέτη μας είδαμε ότι το gaming μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο μικροσκόπιο η πολύπλευρη φύση του gaming

«Τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών βασίστηκαν στην ανάλυση συσχέτισης δεδομένων παρατήρησης, τα οποία όμως δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Ο φυσικός πειραματικός σχεδιασμός που ακολουθήσαμε, μας βοήθησε να δούμε ότι το gaming μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ευημερία, αντί να συνδέεται απλώς με αυτή» εξήγησε ο ίδιος.

Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αμφισβητούν τα κοινά στερεότυπα και τονίζουν ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε την πολύπλευρη φύση του gaming, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών πλατφορμών, των ειδών και του στυλ βιντεοπαιχνιδιών.

Τα δεδομένα για αυτήν τη μελέτη συλλέχθηκαν, όπως αναφέραμε, κατά την περίοδο της πανδημίας, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή μελλοντικών ερευνών είναι κρίσιμης σημασίας για την επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων σε διαφορετικά πλαίσια.

* Πηγή: Vita