Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου 6 στους 10 ανθρώπους με άνοια. Υπάρχει κάποιο ιδανικό πλάνο διατροφής που μπορεί να κάνει θαύματα για τον εγκέφαλο και να μας προστατεύσει καθώς τα χρόνια περνούν; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένα «διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ», ό,τι ωφελεί την καρδιά μας, ωφελεί και το μυαλό καθώς η έρευνα δείχνει ότι όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, όπως καρδιακές, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση από εκείνους που δεν έχουν. Παράλληλα, πολλά στοιχεία επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτών των ασθενειών μειώνεται με αλλαγές στη διατροφή.

Οι 2 δημοφιλείς διατροφές κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την επιστήμη

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως δύο διατροφές, η μεσογειακή και η δίαιτα MIND μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης. Οι διατροφές αυτές ενθαρρύνουν την κατανάλωση μη επεξεργασμένων και φυτικών τροφίμων, καθώς και σπόρων και την αποφυγή ή τον περιορισμό του αλκοόλ.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε να καταναλώνουμε:

Άφθονο λάχανο, σπανάκι και μπρόκολο

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας λόγω των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C που μας παρέχουν.

Μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND και έδιναν προτεραιότητα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, είχαν λιγότερες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, αποκάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα ήταν σχεδόν 19 χρόνια εγκεφαλικά νεότεροι από τους ανθρώπους που έτρωγαν λιγότερες.

Όσπρια και ελαιόλαδο

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα όσπρια φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία.

Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό τόσο της μεσογειακής διατροφής όσο και της δίαιτας MIND, έχει επίσης ισχυρή σχέση με την υγιή γνωστική γήρανση.

Μελέτη με περισσότερους από 92.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου συσχετίστηκε με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο. Υπήρχε επίσης 8% έως 34% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας συνολικά – σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο ή το κατανάλωναν σπάνια.

Μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ

Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ βλάπτει και τον εγκέφαλό μας και αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κανείς Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.

Εάν ακολουθούμε μια ισορροπήμενη διατροφή, αθλούμαστε αλλά πίνουμε πολλά ποτά το Σαββατοκύριακο, αναιρούμε όλα τα καλά που κάναμε για την υγεία μας όλη την εβδομάδα. Αν δεν το αποφεύγουμε πλήρως, τουλάχιστον ας θυμόμαστε ότι όσο πιο νέοι αρχίσουμε να μετριάζουμε την κατανάλωση αλκοόλ, τόσο καλύτερα θα είμαστε μεγαλώνοντας.

* Πηγή: Vita