Ερντογάν και Σίσι παλεύουν για επαναπροσέγγιση – Οικονομία και Γάζα τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης Σίσι στην Άγκυρα
Οι συμφωνίες που υπογράφησαν
Με στόχο την μεταξύ τους επαναπροσέγγιση και το Παλαιστινιακό ψηλά στην στην ατζέντα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα τον αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Σίσι είναι ο πρώτος αιγύπτιος πρόεδρος που πατάει τουρκικό έδαφος μετά από 12 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάίρο το Φεβρουάριο με τις δύο χώρες να προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες, μετά την κρίση που πέρασαν οι σχέσεις τους λόγω και της στήριξης του τούρκου προέδρου στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
17 συμφωνίες
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Σίσι στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αιγύπτου – Τουρκίας, με σειρά συμφωνιών να υπογράφονται μεταξύ των δύο πλευρών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 17 συμφωνίες οι οποίες σύμφωνα και με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού αφορούν το εμπόριο, τη εκπαίδευση, τους σιδηροδρόμους, την πολιτική αεροπορία, την τεχνολογία, την γεωργία, την υγεία, τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό, το χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, την απασχόληση, το περιβάλλον και τη μετανάστευση.
Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας οι τομείς που απασχόλησαν ήταν και αυτοί της βιομηχανίας, του εμπορίου, της άμυνας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Ισχυρές εμπορικές σχέσεις
Ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου τα τελευταία 10 χρόνια – παρά την κρίση στις διμερείς σχέσεις – και στόχος είναι η αύξηση των συναλλαγών την επόμενη πενταετία. Ανέφερε ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες ενθαρρύνονται για επενδύσεις στην Αίγυπτο και αντίστοιχα αναμένονται Αιγύπτιοι επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Τουρκία.
Σημείωσε δε ότι η Τουρκία θέλει να αναπτύξει συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας και δη όσον αφορά το φυικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.
Παλαιστινιακό
Ο Ερντογάν μίλησε για τη συμβολή της Αιγύπτου αι της Τουρκίας στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και έκανε αναφορά στο Παλαιστινιακό. Υπογράμμισε ότι Άγκυρα και Κάιρο έχουν κοινούς στόχους στο θέμα που είναι να τερματιστεί η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 11 μήνες, να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Δεν λαμβάνονται αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει η πολιτική σφαγής της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή και ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Ερντογάν.
Λιβύη και Μεσόγειος στην ατζέντα
Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι εκτός από τη Γάζα, με τον πρόεδρο Σίσι συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής, στις διαβουλεύσεις τους, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Σημείωσε δε την ελπίδα ο διάλογος Τουρκίας – Αιγύπτου να συνεχιστεί.
Νέα φάση συνεργασίας
Για μία νέα φάση συνεργασίας μίλησε από την πλευρά του ο Σίσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνουν οι σχέσεις και η επικοινωνία του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού, μέσω του τουρισμού και των επενδύσεων, που έχουν σταθερή αύξηση. Με τον Σίσι να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εππενδύσεις τούρκων επιχειρηματιών στην Αίγυπτο.
Ανάγκη συντονισμού
Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ο αιγύπτιος πρόεδος σημείωσε ότι «οι πιεστικές κρίσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο κόσμος μας σήμερα επιβεβαιώνουν αποδεδειγμένα την επιτακτική ανάγκη στενού συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας».
Τόνισε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν «τρόπους συντονισμού των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων, κυρίως της τρομερής ανθρωπιστικής καταστροφής που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας στη Γάζα, σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».
Ενιαία στάση
Ο Σίσι υπογράμμισε «την κοινή και ενιαία στάση τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα για άμεση και επείγουσα κατάπαυση του πυρός, απορρίπτοντας την τρέχουσα ισραηλινή κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και ζητώ την έναρξη μιας διαδικασίας που θα εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της ο παλαιστινιακός λαός να ιδρύσει το ανεξάρτητο κράτος του, κατά μήκος των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ενώ μίλησε για αδιάλλακτη στάση και εμποδια από την πλευρά του Ισραήλ.
Το θέμα Λιβύη
Ο αιγύπτιος πρόεδρος πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της Λιβύης τονίζοντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν για διαβουλεύσεις με στόχο την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη. «Επαναλάβαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά «την ανάγκη να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτής της παρατεταμένης κρίσης με τη διεξαγωγή ταυτόχρονων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αποσύροντας παράνομες ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους από τη χώρα και τερματίζοντας το φαινόμενο των ένοπλων πολιτοφυλακών, επιτρέποντας έτσι στη Λιβύη να ξεπεράσει το διχασμό και να επιτύχει διαρκή ασφάλεια και σταθερότητα».
Χωρίς αναφορές σε θαλάσσιες ζώνες
Στις επίσημες δηλώσεις δεν έγινε καμία ξεκάθαρη αναφορά στο ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία, με τρόπο που θα έθιγε την Ελλάδα. Με διπλωμάτες να σχολιάζουν ότι παρά την προσέγγιση Καΐρου – Άγκυρας, στην οποία η Αθήνα δεν έχει δηλώσει ποτέ αντίθετη, η Αίγυπτος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί και μία σημαντική γέφυρα για την ΕΕ, για να τις εκτροχιάσει. Διπλωμάτες και αναλυτές δε θεωρούν ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να μην τιμήσει την υπογραφή της, στη συμφωνία με την οποία έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και να προχωρήσει σε κάτι που θα την τορπιλίζει, οριοθετώντας με την Τουρκία. Ενώ σημείωναν ότι δεν πρέπει κατ΄ανάγκη οι σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας να είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρθηκε να δώσει 300.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νέα του σειρά