Αφήγημα αναζητεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς το «τρύπιο καλάθι» που θα… κρατά δεν αναμένεται να μετριάσει τις ισχυρές αντιδράσεις στις κυβερνητικές πολιτικές.

Έχοντας στην πλάτη την εκλογική καθίζηση του Ιουνίου, με τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών να επιβεβαιώνουν εκ νέου τις ισχυρές απώλειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μεταρρυθμιστικό πλαίσιο σε διάφορους τομείς, ώστε να αποφύγει να αναφερθεί τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.

Οι… «δημοσιονομικές ασκήσεις» δεν βγαίνουν

Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο η χώρα έχει κερδίσει», καθώς «στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν πάση θυσία να τη διατηρήσουν».

Γεγονός που προμηνύει ότι τα φάλτσα της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική δεν επρόκειτο να αλλάξουν, πέραν μικρών διορθώσεων που προαναγγέλλονται.

Από την κυβέρνηση αναζητούν, όπως λένε, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υπάρξουν κοινωνικές παροχές σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, είτε αυτό προέρχεται από την ακρίβεια στα είδη των σούπερ μάρκετ είτε από τις υψηλές τιμές των ενοικίων που κάνουν το θέμα της στέγης εξαιρετικά δύσκολο.

Εκτός από την ακρίβεια οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι και με ένα τραυματισμένο ΕΣΥ και έναν υπουργό Υγείας (Άδωνις Γεωργιάδης) που προσπαθεί με «ενέσεις αισιοδοξίας» να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια κρίση που είναι σε εξέλιξη και απαιτεί από την κυβέρνηση χειροπιαστές ενέργειες για την ενίσχυση του.

Μην περιμένετε καλάθι λέει ο Π. Μαρινάκης, «βιρτουοζιτέ σεμνότητας και ταπεινότητας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Βεβαίως, από την κυβέρνηση αρνούνται τη λογική του… καλαθιού, καθώς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στοχευμένες. «Δεν θα δούμε ούτε φέτος, όπως και στις προηγούμενες ΔΕΘ, που μίλησε ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλάθι, με τη λογική πρόσκαιρων παροχών, που σίγουρα θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αλλά δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον στόχο που έχουμε θέσει», ανέφερε, μιλώντας στο Open, ο Παύλος Μαρινάκης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι «με μια βιρτουοζιτέ σεμνότητας και ταπεινότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβερνητικής πενταετίας και να εξηγήσει γιατί οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ».

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και η στήριξη των ευπαθών ομάδων. Ωστόσο δεν αναμένεται καμία… κουβέντα για το υπό κατάρρευση ΕΣΥ και τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν πλήθος περιοχών, μεταξύ των οποίων και η Αττική όπου έφτασαν μέχρι και κατοικημένες περιοχές.