Στιγμές ενότητας πριν την τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών εκτυλίχθηκαν κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ τη χθεσινή μέρα στο Ζάππειο Μέγαρο, με το κλίμα, ωστόσο να είναι… προεκλογικό.

Μέσα σε εορταστικό κλίμα χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην πρόεδροι, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έδωσε τόνο συσπείρωσης, πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή και την παρακαταθήκη του κόμματος στην κοινωνία.

«Με τις νέες γενιές της παράταξης μπροστά, με τη σημαία του ήλιου να κυματίζει ψηλά ξανά και να παλεύει αγκαλιάζοντας τις αγωνίες εκείνων που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή σε μια χώρα γεμάτη ανισότητες, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Έκανε κάλεσμα επίσης σε «αυτό το τολμηρό, γοητευτικό και ελπιδοφόρο ταξίδι, να συνεχίσουμε και τις επόμενες δεκαετίες οικοδομώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό έχοντας φάρο τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και μία δέσμευση χαραγμένη σε πέτρα, ότι δεν θα επαναλάβουμε ότι πλήγωσε τους πολίτες».

Επιτέθηκε, δε, στο κυβερνών κόμμα, τονίζοντας πως αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η ΝΔ «που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες». Όπως είπε, «μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οι παρεμβάσεις των πρώην προέδρων που καταχειροκροτήθηκαν

Πρώτος που απηύθυνε χαιρετισμό ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου τόνισε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές προσφέροντας το όνειρο και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προ μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».

Ο Κώστας Σημίτης

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια φορτισμένη ομιλία με βιωματικό περιεχόμενο, παρέθεσε μεταξύ άλλων στίχους από τον Χανιώτη ποιητή Γιώργο Μυλωνογιάννη στον χαιρετισμό του, όπως και του Τούρκου κομμουνιστή ποιήτη Ναζίμ Χικμέτ.

Αναφέρθηκε σε «μια Δημοκρατική Πράσινη Επανάσταση», προσδιορίζοντας την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ως μια μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική διαδικασία.

Κάλεσε επίσης τους προοδευτικούς πολίτες «να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στις διαδικασίες αυτές. Να γίνουν συν-διαμορφωτές της πορείας μας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. «Προτείνοντας  ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά», επισήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στην εσωκομματική διαδικασία, λέγοντας «με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος». Όλοι οι πρώην πρόεδροι καταχειροκροτήθηκαν στις ομιλίες τους, με ιδιαίτερη στιγμή αυτή του Κώστα Σημίτη που βρέθηκε στην εκδήλωση στα 88 έτη του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ολόκληρη η εκδήλωση:

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και ο επόμενος σταθμός

Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου οι συζητήσεις των πολιτών μαζί τους ήταν… αδιάκοπες, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Άλλωστε, από σήμερα ξεκινά η τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος και οι διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένονται έντονες. Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι βρίσκονται σε κίνηση, με τις περιοδείες τους στην επικράτεια να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Παράλληλα αναμένεται και οι τόνοι να οξυνθούν, εν όψει και του ντιμπέιτ που θα οριστεί.

Πλέον, επόμενος σταθμός, είναι η κατάθεση των αιτήσεων υποψηφιότητας που θα συνοδεύονται από τις απαιτούμενες υπογραφές μελών ΚΠΕ ή μελών του κόμματος, που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πρώην πρόεδροι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Χάρης Δούκας και ο Γιάννης Κανελλάκης

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, δίπλα της ο Μιχάλης Κατρίνης και από πίσω τους ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου

Η απόδοση τιμής στα ιδρυτικά στελέχη

Σημαίνουσα στιγμή της βραδιάς ήταν η απόδοση τιμής σε ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Στο περιθώριο της μουσικής εκδήλωσης στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, αναγνώσθηκαν τα ονόματα των 149 στελεχών, εκ των οποίων 27 ήταν παρόντες στη χθεσινή βραδιά.

Όρθιος ο κόσμος χειροκρότησε τα ιδρυτικά μέλη που είναι εν ζωή αλλά και αυτούς που έφυγαν έχοντας αφήσει το στίγμα τους στην 50χρονη πορεία του κόμματος.

Δείτε βίντεο: