Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Εξωτερικών: Αυστηρότερη εφεξής η αδειοδότηση εξαγωγής ελεγχόμενων ειδών

Υπουργείο Εξωτερικών: Αυστηρότερη εφεξής η αδειοδότηση εξαγωγής ελεγχόμενων ειδών

Σε αλλαγές στη διαδικασία της αδειοδότησης εξαγωγής ελεγχομένων ειδών, κατά το πολύ αυστηρότερο, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυστηρότερη κάνει το υπουργείο Εξωτερικών τη διαδικασία αδειοδότησης εξαγωγής των ελεγχόμενων ειδών, δηλαδή προϊόντων όπως τα πυρομαχικά, τα εκρηκτικά αλλά και τα λογισμικά διττής χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστηροποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας έρχεται ως συνέπεια της υπόθεσης των υποκλοπών, σε ό,τι αφορά την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού Predator σε τρίτες χώρες, όπως το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη κι η Ουκρανία, με άδειες που είχαν εκδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις εταιρείες Krikel και Intellexa (στα στελέχη των οποίων ασκήθηκαν διώξεις).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι δυο αρμόδιες διευθύνσεις, η B’ Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων και η Β6 Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής, έστειλε χθες σε σχετικές υπηρεσίες νέες οδηγίες «κατόπιν νεότερων εντολών και με σκοπό την ενίσχυση του απαραίτητου ελέγχου των αλλοδαπών παραληπτριών οντοτήτων».

Διαβάζοντας τα στοιχεία που θα ζητούνται από εδώ και στο εξής, είναι προφανές ότι για να εξάγει κάποιος ένα τέτοιο προϊόν (από πυρομαχικά κι εκρηκτικά ως λογισμικά διττής χρήσης κ.λπ.) θα πρέπει να καταθέτει υπερπλήρη και αναλυτικά στοιχεία, σε συνεργασία με τις αρχές της παραλήπτριας χωράς. Που θα πρέπει, με τη σειρά τους, να ελέγχονται πολύ αυστηρά από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ελληνικού υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες που προέκυψαν από την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε το ΥΠΕΞ, αποκαλύπτουν ότι οι εταιρίες που διακινούσαν το Predator, Krikel και Intellexa, κατέθεταν αιτήσεις οι οποίες περιλάμβαναν παραπλανητικά ή και ελλιπή στοιχεία. Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης ΕΔΕ είναι, βεβαίως, απόρρητες, ενώ ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις των εξαγωγών, Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε.

Με βάση τις αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεις αδειοδότησης σαν εκείνες με τις οποίες «ταξίδεψε» το Predator από τη χώρα μας στο εξωτερικό, θα είναι, από εδώ και στο εξής, απαράδεκτες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κάθε εταιρεία που θέλει να εξάγει ένα ελεγχόμενο είδος θα πρέπει να πλέον να καταθέτει αναλυτικά και εγγράφως το ακριβές αντικείμενο και το σκοπό της εξαγωγής, τιμολόγια και συμβάσεις ή εντολές αγορών, το πιστοποιητικό τελικού χρήστη ή Διεθνές Πιστοποιητικό Εισαγωγής. Θα πρέπει επίσης να κατατεθεί ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία για τον παραλήπτη-αγοραστή, είτε πρόκειται για άτομο είτε για φορέα/εταιρία (δημοσίου ή ιδιωτικό) από το οποίο να προκύπτουν στοιχεία ταυτοποίησης των νόμιμων εκπρόσωπων, των μελών της διοίκησης, στοιχεία από εθνικά μητρώα της χώρας προορισμού, ατομικά στοιχεία κλπ.

Only in

Success story: 1 στα 4 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Από το 2019, ο αριθμός αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο σε 20,7 εκατομμύρια το 2022 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανισοτήτων δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει, με τον πιο αρνητικό τρόπο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024