Όταν το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση του Κάιλ Χάινς από την Μπάμπεργκ, πολλοί μίλησαν για επιλογή που γρήγορα θ’ αποδεικνύονταν εσφαλμένη, καθώς ο συγχωρεμένες ο Ντούντα πήγαινε κόντρα στο ρεύμα.

Ο «σοφός» όμως τάραξε για ακόμα μια φορά τα νερά του μπάσκετ δημιουργώντας νέα δεδομένα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Το «πείραμα» του Ντούντα να βάλει ένα σέντερ «τσέπης» με ύψος ούτε (!) δυο μέτρα κόντρα στα θεριά, αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από…ψαγμένο.

Κάτι ήξερε ο Ίβκοβιτς, κάτι παραπάνω έβλεπε.

Ο Κάιλ Χάινς, που σήμερα ανακοίνωσε την απόφασή του ν΄αποσυρθεί από το μπάσκετ έγραψε ιστορία και μάλιστα την έγραψε (και) με ερυθρόλευκα γράμματα, καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπληκτική διετία 2011-2013, περίοδο που ο Ολυμπιακός κατέκτησε δυο σερί Ευρωλίγκες.

Ο σέντερ «τσέπης» όπως τον ονόμασαν ήταν επί της ουσίας σέντερ – λιοντάρι και ο Ίβκοβιτς φρόντισε να βάλει στο ρόστερ του Ολυμπιακού έναν παίκτη που θα έκανε την διαφορά όχι μόνο με τις δικές του επιδόσεις, αλλά και με την γενικότερη προσφορά του στην ομάδα του Πειραιά.

Ο Αμερικανός είχε μεγάλη συμβολή στην εντυπωσιακή διετία των «ερυθρόλευκων» και ο τρόπος που κυριάρχησε στις ρακέτες ήταν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Κανείς δεν ήθελε να τα βάλει με τον Κάιλ, κανείς δεν ήθελε να κοντραριστεί με τον Μπάρκλεϊ της Ευρωλίγκας.

Στις πρώτες του μέρες στον Ολυμπιακό ο Χάινς έδειξε ότι είναι παίκτης που θα θυσιαστεί για το καλό της ομάδας κι αυτό μέτρησε πολύ στην επιλογή του Ίβκοβιτς. Βλέπετε ο Ντούντα είχε φροντίσει να μάθε πολύ καλά τι σόι παίκτης είναι ο Χάινς και ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρος για την επιλογή του.

Μια από τις ατάκες που φανερώνει τον αλτρουισμό του Χάινς αλλά και τον χαρακτήρα του Αμερικανού σέντερ ήταν σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγο μετά την άφιξή του στον Ολυμπιακό.

Ερωτηθείς για τον Σπανούλη και πως μπορεί να βοηθήσει τον αρχηγό του Ολυμπιακού σε μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά, ο Χάινς μίλησε στην καρδιά όλων των συμπαικτών του.

«Εγώ ήρθα για να γίνω η ασπίδα του Σπανούλη» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Αμερικανού σέντερ και όλοι τότε κατάλαβαν τι παλικάρι είχε βάλει στην ομάδα του Ολυμπιακού ο Ντούντα.

Ο Χάινς τήρησε και με το παραπάνω την υπόσχεση. Έγινε η ασπίδα όχι μόνο του Σπανούλη, αλλά όλης της ομάδας του λιμανιού.

Ο Ολυμπιακός ευχαρίστησε μ΄ ένα συγκινητικό μήνυμα τον Αμερικανό σέντερ και όλοι στο μεγάλο λιμάνι αναγνωρίζουν πόσο πολύτιμος ήταν στις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις της Ευρωλίγκας, το 2012 και το 2013.

Δεν υπήρξε ποτέ λιγόψυχος, το αντίθετο μάλιστα ήταν πρώτος στην μάχη ακόμα κι αν οι πιθανότητες ήταν κατά πολύ εναντίον του.

Ο Χάινς σταμάτησε σήμερα το μπάσκετ σε ηλικία 38 ετών. Η ασπίδα του όμως παραμένει φυλαγμένη στο ΣΕΦ. Και θα ναι για πάντα εκεί για να θυμίζει σε όλους τι σημαίνει ένας παίκτης να γίνεται θυσία για την ομάδα.