Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν κατάπαυση πυρός – Προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα

Γάζα: Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν κατάπαυση πυρός – Προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα

Περίπου 187.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι σημειώνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών στη Γάζα κατά της πολιομυελίτιδας, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση να υπάρξει διαρκής κατάπαυση του πυρός στον 11μηνο πόλεμο για την ελάφρυνση των ανθρωπιστικών δεινών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εκτός από τις βόμβες, η πολιομυελίτιδα απειλεί τους κατοίκους στη Γάζα

Η UNRWA σημείωσε ότι τις τρεις ημέρες που διεξάγεται η εκστρατεία σε περιοχές στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας περίπου 187.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Η εκστρατεία θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας στο δεύτερο στάδιο.

Αυτή διεξάγεται μετά τον εντοπισμό κρούσματος πολιομυελίτιδας σε ένα βρέφος τον περασμένο μήνα, με το αγοράκι αυτό να αποτελεί το πρώτο κρούσμα της νόσου που καταγράφεται στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια. Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε ημερήσιες παύσεις των εχθροπραξιών για οκτώ ώρες σε περιοχές που έχουν οριστεί εκ των προτέρων, ώστε να επιτραπεί να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις των παύσεων αυτών.

«Μεγάλη πρόοδος! Κάθε μέρα στις περιοχές της κεντρικής Γάζας, περισσότερα παιδιά κάνουν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας», αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.

«Ενώ αυτές οι ‘παύσεις’ (κατά) της πολιομυελίτιδας προσφέρουν στον κόσμο κάποια ανάπαυλα, αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι διαρκής κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων + η καθιερωμένη ροή ανθρωπιστικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και προμηθειών υγιεινής», σημείωσε.

Δείτε την ανάρτηση:

Κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο βασικός λόγος της επανεμφάνισης πολιομυελίτιδας στον θύλακα είναι η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται.

Χθες, Τρίτη, η COGAT, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό των παραδόσεων βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε ότι από το ξέσπασμα του πολέμου έχει διευκολύνει την είσοδο 282.126 φιαλιδίων εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, τα οποία επαρκούν για 2.821.260 ανθρώπους.

Επίσης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σχεδόν 554.512 φιαλίδια εμβολίων έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ποσότητα που επαρκεί για 4.973.736 ατομικά εμβόλια για διάφορες ασθένειες και πιθανές επιδημίες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα.

Εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα.

Διπλωματικό αδιέξοδο

Παρά την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την απελευθέρωση πολλών Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, παραπαίουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ένα από τα βασικά σημεία που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Η Χαμάς, η οποία θέλει οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, δηλώνει ότι ένας όρος αυτού του είδους, μεταξύ άλλων, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνον όταν εξαλειφθεί η Χαμάς.

Το αδιέξοδο προκαλεί απογοήτευση στους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ και στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη της Σλοβενίας, η οποία ασκεί τον Σεπτέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι εξαντλείται η υπομονή και ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να εξετάσει την ανάληψη δράσης, αν δεν μπορέσει να συμφωνηθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία είναι αν το Ισραήλ συμφωνήσει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έγινε αποδεκτή από την παλαιστινιακή οργάνωση. Το Ισραήλ και η Χαμάς αποδίδουν την αποτυχία των συνομιλιών στους όρους που θέτει η άλλη πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας.

Μάχες σε διάφορες περιοχές

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να πολεμούν μαχητές υπό τη Χαμάς σε διάφορες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοινώνοντας ότι σκότωσαν πολλούς μαχητές της Χαμάς και ότι έπληξαν στρατιωτική υποδομή και διοικητικά κέντρα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι οι μαχητές τους αντιμετώπισαν ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αντιαρματικές ρουκέτες, όλμους και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στη Χαν Γιουνίς, δύο Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ένα κορίτσι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με υγειονομικούς, ενώ σε αεροπορική επιδρομή στο προάστιο Ντάρατζ της Πόλης της Γάζας έχασε τη ζωή του ο τοπικός γιατρός Νέχαντ Αλ Μαντχούν, μέσα στο σπίτι του.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν ομήρους πάνω από 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Έκτοτε τουλάχιστον 40.861 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

SOS εκπέμπει ο πλανήτης - Πόσο απέχουμε από το σημείο τήξης

Η κλιματική κρίση προκαλεί την σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη - Ποια είναι η απόσταση μέχρι την ανατροπή της ισορροπίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024