«Η κλιμάκωση από την Ουάσινγκτον του πολέμου στην Ουκρανία και οι ενέργειες της «συλλογικής Δύσης» καθιστούν αναγκαίο για τη Ρωσία να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να κάνει αλλαγές στην πολιτική που ορίζει τις συνθήκες για τη χρήση από τη Μόσχα πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινίσει τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Αλλάζει το πυρηνικό δόγμα το Κρεμλίνο

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Οι αναθεωρήσεις γίνονται «με φόντο τις προκλήσεις και τις απειλές που προκάλεσαν οι χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον στις επιθέσεις της σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία ζητάει καιρό τώρα από τους συμμάχους της να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, και τα αιτήματα αυτά έχουν γίνει πιο ηχηρά καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της Ουκρανίας, όπως και σε πολυκατοικίες.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί θα το κάνουν αυτό», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση του Πεσκόφ. «Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας», τόνισε. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 271 τραυματίστηκαν όταν η Ρωσία έπληξε στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση στην κεντρική πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας με δύο βαλλιστικούς πυραύλους χθες, Τρίτη.

Μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών

Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των πυρηνικών της σταθμών ώστε να αποτρέψει πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Τσίβιλεφ.

Οι ρωσικοί ηλεκτροπαραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις αυτού του είδους, ενώ η Ρωσία προστατεύει επίσης την Ευρώπη από τις συνέπειες τέτοιων επιθέσεων, πρόσθεσε.