Ενόψει του πρώτου της στρατηγικού διλήμματος βρίσκεται η Κάμαλα Χάρις. Ορισμένοι από τους συμβούλους και τους δωρητές της, τοποθετούνται εναντίον μιας από τις πιο προβεβλημένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το πνεύμα: τον περιορισμό των Big Tech.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, η Silicon Valley έχει υποστηρίξει πολλάκις την Κάμαλα Χάρις, που κατάγεται από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Δωρητές που έκαναν τις περιουσίες τους στον κλάδο της τεχνολογίας βοήθησαν στην άνοδο της Χάρις από εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο στον Λευκό Οίκο, και ο στενός της κύκλος περιλαμβάνει αρκετούς αξιωματούχους που έχουν εργαστεί για την Google, την Uber και τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μεγάλο ερώτημα

Κορυφαίοι λομπίστες της βιομηχανίας και επιχειρηματικοί κεφαλαιούχοι βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο Σικάγο για να αποθεώσουν τη Χάρις στο Εθνικός Συνέδριο των Δημοκρατικών. Οι ίδιοι πιστεύουν πως οι σχέσεις που έχουν αναπτύξεις με την υποψήφια μπορεί να επαναφέρουν τον κλάδο στην εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα, που  αγκάλιασε την καινοτομία στη Silicon Valley.

Η εκστρατεία της Χάρις θα πρέπει να εξισορροπήσει τα συμφέροντα των μακροχρόνιων υποστηρικτών της στη Silicon Valley έναντι της δυσαρέσκειας για τη δύναμη των Big Tech, η οποία έχει εκφραστεί σε όλο το πολιτικό φάσμα – ένα συναίσθημα που ο αντίπαλός της, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι λιγότερο πρόθυμος να αξιοποιήσει.

Οι δεσμοί της Χάρις με τη Big Tech προκαλούν ανησυχία σε ορισμένους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, οι οποίοι λένε ότι η χαλαρή προσέγγιση των αξιωματούχων του Ομπάμα στη ρύθμιση άφησε τις εταιρείες τεχνολογίας να καταπνίξουν τους αντιπάλους τους και να υπονομεύσουν ατιμώρητα την ιδιωτικότητα των καταναλωτών.

Ανησυχούν ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιθετική στάση που έχουν υιοθετήσει οι Δημοκρατικοί απέναντι στον τομέα στα σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε που ο Ομπάμα εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. «Ο φόβος θα ήταν ότι αυτό θα επηρέαζε τους διορισμούς της, τις πολιτικές αποφάσεις της, την κοσμοθεωρία της», δήλωσε ο Τζεφ Χάουζερ, εκτελεστικός διευθυντής του Revolving Door Project, μιας αριστερής ομάδας υπεράσπισης.

Τζεφ Μπέζος

Κατά των Big Tech ο Μπάιντεν

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι ομοσπονδιακοί φορείς επιβολής της νομοθεσίας έχουν κυνηγήσει επιθετικά κολοσσούς όπως η Google, η Amazon και η Meta με ισχυρισμούς ότι έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και έχουν βλάψει παράνομα τους καταναλωτές, καταθέτοντας μια σειρά από νομικές προκλήσεις υψηλού κινδύνου.

Οι επικριτές της Big Tech, πολλοί από τους οποίους είναι Δημοκρατικοί, χαιρέτισαν αυτές τις κινήσεις ως μια αλλαγή για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τις οποίες κατηγορούσαν επί μακρόν για χαλαρή προσέγγιση απέναντι στις ισχυρότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Σύμβουλος της Κάμαλα Χάρις ηγείται της υπεράσπισης της Google

Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των εντάσεων, η κορυφαία σύμβουλος της Χάρις, Κάρεν Νταν, ηγείται της υπεράσπισης της Google έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια επερχόμενη αντιμονοπωλιακή δίκη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μια ημέρα πριν από το ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ που θα φιλοξενήσει το ABC την επόμενη εβδομάδα.

Η Google πηγαίνει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 9 Σεπτεμβρίου για να προσπαθήσει να αποκρούσει μια αγωγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν που επιδιώκει να διαλύσει το υποτιθέμενο μονοπώλιο της εταιρείας επί της διαφημιστικής τεχνολογίας της, τη δεύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση που επιδιώκει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εναντίον της εταιρείας.

Πώς αντιδρά ο Τραμπ

Ο Νταν έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς συμβούλους της Χάρις κατά τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής της εκστρατείας, βοηθώντας την υποψήφια να προετοιμαστεί για τις συζητήσεις και διαμορφώνοντας την πολιτική της και τη στρατηγική μηνυμάτων της, όπως ανέφερε προηγουμένως η Washington Post. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει επικρίνει τη συνεργασία της Χάρις με τον Νταν, χαρακτηρίζοντάς την «σύγκρουση συμφερόντων».

«Σκεφτείτε πόσο εξωφρενικό είναι – η κυβέρνησή τους μηνύει την Google, αλλά η Χάρις δέχεται πολιτικές συμβουλές από τον δικηγόρο του εναγομένου», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μέρτογκ, στο Fox News Digital.

O Tραμπ κατηγορεί τη Κάμαλα Χάρις

Στενοί δεσμοί

Ο Brian Nelson, βασικός σύμβουλος της Harris, είπε στους αξιωματούχους τεχνολογίας στο DNC ότι η Harris θέλει να καλλιεργήσει και να προστατεύσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Kovacevich. Τα σχόλια σηματοδότησαν ότι η εκστρατεία προσπαθούσε να ανακτήσει την υποστήριξη των ηγετών των κρυπτονομισμάτων που έχουν συρρεύσει για να υποστηρίξουν τον Τραμπ, εν μέσω εντάσεων με την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ στη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων.

Ο γενικός σύμβουλος της Amazon Ντέιβιντ Ζαπόλσκι, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών της εταιρείας να πολεμήσει τις αντιμονοπωλιακές προκλήσεις σε όλο τον κόσμο, είναι κορυφαίος χρηματοδότης της Χάρις και παρακολούθησε το συνέδριο στο Σικάγο. Το ίδιο έκανε και ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft. Η Amazon είναι στόχος μιας αντιμονοπωλιακής αγωγής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και η υπηρεσία κατέληξε σε συμφωνία που της επιτρέπει να διερευνήσει τη σχέση της Microsoft με την OpenAI.

O Kovacevich αναμένει ότι ως πρόεδρος, η Harris θα επικεντρώσει την πολιτική της στον τομέα της τεχνολογίας περισσότερο στα θέματα που προώθησε ως γερουσιαστής παρά στις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες της κυβέρνησης Biden, επισημαίνοντας το έργο της σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο, τις ψηφιακές διακρίσεις και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Πιέζουν οι δωρητές

Η συζήτηση σχετικά με τη στάση της Χάρις απέναντι στον τεχνολογικό τομέα ξεχύθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, όταν ο Ριντ Χόφμαν, σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών και σύμμαχος της υποψήφιας, κάλεσε την αντιπρόεδρο να απολύσει την πρόεδρο της FTC Λίνα Καν, αν εκλεγεί.

Η Khan είναι ένα σύμβολο μεταξύ των φιλελεύθερων Δημοκρατικών και ορισμένων συντηρητικών που επικρίνουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου αντιπροέδρου του Trump, του γερουσιαστή JD Vance (R-Ohio). Έχει αναδειχθεί σε στυλοβάτη της μάχης της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της εταιρικής συγκέντρωσης, ιδίως εντός της Silicon Valley. Ο Χόφμαν, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, δήλωσε ότι ο Χαν «δεν βοηθάει την Αμερική» με το να «διεξάγει πόλεμο» κατά των επιχειρήσεων.

Τα σχόλια του Χόφμαν προκάλεσαν την οργή της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που ώθησε τις ομάδες καταναλωτών να στείλουν επιστολή στη Χάρις, προτρέποντάς την να επιβεβαιώσει δημοσίως τη δέσμευσή της στον Χαν. «Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι είναι δύστροποι επειδή προτιμούν να μπορούν να παραβιάζουν νόμους χωρίς να λογοδοτούν, αλλά δεν αποφασίζουν για την οικονομική ατζέντα του Hold», δήλωσε ο Dan Geldon, πρώην επικεφαλής του προσωπικού της γερουσιαστού Elizabeth Warren (D-Mass.).

Διχασμένη η γνώμη της Χάρις για τη τεχνολογία παρά τη στήριξη της Silicon Valley

Υπό πίεση η Κάμαλα Χάρις

Άλλοτε φλέρταρε και άλλοτε αμφισβητούσε τη τεχνολογική βιομηχανία

Η Χάρις έχει χαράξει μια πορεία που τόσο φλέρταρε όσο και αμφισβήτησε την τεχνολογική βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ιδίως κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια. Κορυφαίες προσωπικότητες της Silicon Valley, όπως ο Hoffman, ο επιχειρηματίας Ron Conway και η Laurene Powell Jobs, η χήρα του συνιδρυτή της Apple Steve Jobs, συγκέντρωσαν χρήματα για λογαριασμό της.

Υπήρξαν κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Γερουσία, όταν ακολούθησε σκληρή γραμμή κατά της βιομηχανίας. Στις ακροάσεις του 2018 με τον Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο απορρήτου των δεδομένων της Cambridge Analytica, ήταν μία από τους λίγους νομοθέτες που επέδειξαν ισχυρή κατανόηση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Πίεσε τον Zuckerberg για το αν ο ίδιος και άλλοι υπάλληλοι είχαν συζητήσεις σχετικά με τη γνωστοποίηση του περιστατικού στους καταναλωτές.

Η στάση της ανά χρονικές περιόδους

Ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις πίεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να επεκτείνουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων τους και συνεργάστηκε με τις ψηφιακές πλατφόρμες για τον περιορισμό των μη συναινετικών ρητών εικόνων, που μερικές φορές αναφέρονται ως «πορνό εκδίκησης». Αλλά οι δημόσιες παρατηρήσεις της σχετικά με την τεχνολογία και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ήταν συγκεχυμένες.

Ως υποψήφια για την προεδρία το 2020, η Χάρις δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές «πρέπει να εξετάσουν σοβαρά» τη διάσπαση της Meta, την οποία παρομοίασε με μια «μη ρυθμιζόμενη» επιχείρηση κοινής ωφέλειας, όπως το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την αντιμονοπωλιακή δράση κατά των τεχνολογικών κολοσσών ευρύτερα, η Χάρις στράφηκε στο θέμα της ιδιωτικότητας των δεδομένων, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν η «πρώτη της προτεραιότητα». Ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες πολεμούν τις αντιμονοπωλιακές αγωγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλοί έχουν υποστηρίξει τις εκκλήσεις για ομοσπονδιακούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις υπήρξε το πρόσωπο πολλών από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πολιτική τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού διατάγματος για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο απαιτεί από τους προγραμματιστές να δοκιμάζουν την ασφάλεια της επόμενης γενιάς μοντέλων. Η Χάρις ταξίδεψε πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προωθήσει τις ανησυχίες της διοίκησης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διακρίσεις. Ο Harris εξέφρασε ανησυχίες για το πώς η αναγνώριση προσώπου οδηγεί σε άδικες συλλήψεις ή πώς οι κατασκευασμένες ρητές φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κακοποίηση γυναικών.

Μικτή ανταπόκριση

Το έργο της διοίκησης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει μικτή ανταπόκριση από τη Silicon Valley, καθώς οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι οι απαιτήσεις του διατάγματος για τη δοκιμή της επόμενης γενιάς συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπερβολικές επιβαρύνσεις για τους επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην prime time στο DNC, η Χάρις δήλωσε ότι θα «διασφαλίσει ότι θα οδηγήσουμε τον κόσμο στο μέλλον» όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι η Κίνα, «θα κερδίσουν τον ανταγωνισμό για τον 21ο αιώνα». Τα σχόλια αγκαλιάστηκαν από τους ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας και οι λομπίστες εξέφρασαν την ελπίδα ότι μια πιθανή κυβέρνηση της Χάρις θα συμβουλευόταν τη βιομηχανία περισσότερο από ό,τι η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όσα είχε δηλώσει ο Ζούκερμπεργκ για τη κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις