Το «Ράλλυ των Θεών» εκτυλίσσεται φέτος σε 15 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 305,30 χλμ. με αρκετές ιδιαιτερότητες και σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμά του. Επιχειρώντας λοιπόν να κάνουμε απλούστερη την επιλογή από τους δυνητικούς θεατές του αγώνα των σημείων από τα οποία θα τον παρακολουθήσουν ζητήσαμε από τον έμπειρο συνοδηγό Γιώργο Πολυζώη να μας κατευθύνει στα δικά του αγαπημένα περάσματα, βγαίνοντας από το δεξί κάθισμα του αγωνιστικού αυτοκινήτου του.

Δείτε ποιες είναι προτάσεις του σε ορισμένες από τις φετινές Ειδικές Διαδρομές:

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

SS1 – 4 Άνω Παύλιανη


Όποια και αν είναι η κατεύθυνση, στο ύψωμα της Πυράς Ηρακλέους, θα δείτε για πολύ ώρα ένα από τα καλύτερα περάσματα του αγώνα σε γρήγορο κομμάτι. Σημαντική προτεραιότητα του καλού θεατή του Ράλλυ Ακρόπολις είναι να βλέπει το αυτοκίνητο για πολύ ώρα και όχι μόνο σε μια στροφή.

SS 2-5 ΔΑΦΝΗ


Η Ειδική Διαδρομή «Δάφνη» ίσως αποδειχθεί μια από τις δυσκολότερες του φετινού αγώνα. Περνάει μέσα από χωριά, έχει ανοιχτά κομμάτια με υψηλές ταχύτητες αλλά και κλειστά και στενά με πολύ αργές ταχύτητες. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, περίπου 2,5 χλμ., με βάση την φορά του αγώνα, πριν από την προτεινόμενη πρόσβαση Νο2 της οργάνωσης όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα www.acropolisrally.gr (ενότητα: Θεατές – Χάρτες – Προσβάσεις).

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Την δεύτερη ημέρα τα πράγματα είναι δύσκολα για αγωνιζόμενους αλλά και θεατές λόγω των μεγάλων αποστάσεων από Ειδική σε Ειδική. Οι θεατές είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν τη ροή του αγώνα αν η βάση τους είναι κάπου κοντά στη Λαμία. Αντίθετα οι Ειδικές Διαδρομές των Αγίων Θεοδώρων (x2) αλλά και του Λουτρακίου, είναι πολύ βολικές για τους θεατές που έρχονται από την Πελοπόννησο.

 SS 7 RENGINI


Παρόλα αυτά εγώ δεν θα έχανα το «Ρεγκίνι». Είναι μια Ειδική Διαδρομή που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά κομμάτια και μάλιστα με πολύ διαφορετικό οδόστρωμα. Το πρώτο είναι στρωμένο με ποταμίσιες πέτρες που σε κάποια σημεία είναι κοφτερές,  το δεύτερο με κόκκινο χώμα και επίσης σκληρό οδόστρωμα ενώ το τρίτο, στο μεγαλύτερο μέρος του, έχει χαλίκι. Μπορεί φέτος στα Βασιλικά να έχουν στερέψει τα κλασικά «νερά», αλλά η περιοχή είναι χαρακτηριστική, πανέμορφη και άμεσα συνδεδεμένη με το Ράλλυ Ακρόπολις.

Οι θεατές που ξεκινούν από την Πελοπόννησο μπορούν εύκολα να βρεθούν στους «Αγίους Θεοδώρους», μια Ειδική Διαδρομή με διάφορες παραλλαγές μεταξύ Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων.

SS 9-11 AGHII THEODORI


Ανεβαίνοντας από το Λουτράκι και περνώντας από κομμάτια που παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί στον αγώνα θα βρεθείτε στο 10,72 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής όπου επιλέγοντας κάποιον από τους πολλούς λοφίσκους γύρω από τον δρόμο και σε καλή απόσταση ασφαλείας, μπορείτε να απολαύσετε ένα τεχνικό αλλά και γρήγορο κομμάτι.

 SS 12 EKO Super Special Stage “SEIRIOS”


Στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι θα άξιζε μια βόλτα μέχρι τον Σ.Ε.Α. «Σείριος» για να απολαύσει κάποιος την Υπερ-Ειδική Διαδρομή του 2024. Αυτού του είδους οι Ειδικές δεν προσφέρουν μεγάλο θέαμα, αλλά συνήθως έχουν το χαρακτήρα της γιορτής, όπου όλοι μπορούν να δουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από κοντά σε οργανωμένο περιβάλλον. Πολύ θετικό είναι το στοιχείο της ασφάλτου το οποίο ενθαρρύνει αρκετούς θεατές, που δεν «ανέχονται» τη σκόνη των βουνών, να την παρακολουθήσουν.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του αγώνα, η οποία έχει και ξεχωριστή βαθμολογία, περιλαμβάνει μόλις δύο επιλογές, το «Ελευθεροχώρι» και το «Οινοχώρι». Σε αυτή την περίπτωση, η συγκέντρωση όλων των θεατών σε μόλις δύο Ειδικές Διαδρομές ενέχει τον κίνδυνο ακύρωσης κάποιας αν αυτοί δεν σταθούν σε ασφαλή σημεία. Παρόλα αυτά μάλλον το «Ελευθεροχώρι» είναι μονόδρομος.

SS 14-15 ELEFTHEROXORI


Η μόνη περίπτωση να απολαύσει κανείς τον αγώνα την Κυριακή είναι να μπει μέσα στην Ειδική Διαδρομή «Ελευθεροχώρι» και να μείνει εκεί και στα δύο περάσματα των αγωνιστικών αυτοκινήτων καθώς πρόκειται για επαναλαμβανόμενη Ειδική. Μπορεί η λίμνη του Καλλίδρομου να είναι η πιο διάσημη αλλά η Λίμνη Σουβάλα Μενδενίτσας (κάτω λίμνες)  έχει αντίστοιχη ομορφιά προσφέροντας θέαμα με γρήγορο κομμάτι το οποίο είναι ορατό για αρκετό χρόνο.

Το πρώτο πέρασμα ξεκινάει στις 10:05 π.μ. και το δεύτερο στις 13:15. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο περάσματα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και με καλό εφοδιασμό σε snacks και αναψυκτικά, ο ενδιάμεσος χρόνος θα περάσει ευχάριστα.

Χρήσιμη σημείωση:

Ότι και αν επιλέξουν οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, θα πρέπει να βρεθούν σε ασφαλείς θέσεις με βάση τις σημάνσεις και υποδείξεις των οργανωτών και των κριτών. Με αίσθημα προσωπικής ευθύνης, πρέπει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας και να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια του αγώνα. Θα είναι κρίμα να ξαναζήσουμε συμβάντα όπως το περσινό στο Λουτράκι, όπου η ανευθυνότητα ενός θεατή οδήγησε σε ακύρωση της Ειδικής Διαδρομής και πιθανόν στοίχισε κάποιους πόντους στο σύστημα αξιολόγησης του αγώνα. Στην περίπση που κάποιος θέλει να δει τα περάσματα των «Θεών» από τα δύο μέτρα, καλύτερα να προτιμήσει την τηλεόρασή του.