Την ένταξη των εσπεριδοειδών στις επιλέξιμες καλλιέργειες και νέων εχθρών στα αμπέλια, περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών «Κομφούζιο», του ΣΣ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), για 5ετείς δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η δράση αφορά μόνιμες καλλιέργειες και συγκεκριμένα τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της βερικοκιάς, της δαμασκηνιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς, της καρυδιάς, των εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ-κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο) και της αμπέλου (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο, σταφίδα) και εφαρμόζεται στις περιοχές καλλιέργειάς τους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες  αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης κατόπιν έκδοσης σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

Στην περίπτωση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων, ως ύψος ενίσχυσης εκάστης καλλιεργητικής ομάδας ορίζεται το αντίστοιχο ύψος ενίσχυσης του 5ου έτους εφαρμογής

Τα ποσά

Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης (ενιαία μοναδιαία ποσά) για κάθε επιλέξιμη καλλιεργητική ομάδα, καθορίζεται ως εξής:


Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή τεχνικού συμβούλου) που ανέρχεται σε 18 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως (1 εκτάριο (Ha) = 10 στρέμματα). Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων και καταρτίζει ο ίδιος το εΣΠΔ, δεν λαμβάνει την ενίσχυση για το κόστος συναλλαγής.

Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο – σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.

Στην περίπτωση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων, ως ύψος ενίσχυσης εκάστης καλλιεργητικής ομάδας ορίζεται το αντίστοιχο ύψος ενίσχυσης του 5ου έτους εφαρμογής.

Οι «εχθροί»

Μέσω της ενισχυόμενης μεθόδου «Κομφούζιο», παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων:

  • καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
  • καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς
  • καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
  • ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
  • ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
  • ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ