Σε επίπεδα-ρεκόρ φτάνει πλέον η δυσαρέσκεια για το υψηλό κόστος στέγασης σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, με τις σχετικές ανησυχίες για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται να ξεπερνούν αντίστοιχες που αφορούν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την εταιρεία Gallup Analytics που παρουσίασαν οι «Financial Times».

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι μισοί κάτοικοι στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι δυσαρεστημένοι από τη διαθεσιμότητα κατοικιών, ειδικά μετά τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων ετών. Πλέον, το κόστος στέγασης είναι υψηλότερο ακόμη και από την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ερευνα

Στην ευρωζώνη, γράφημα των «FT» δείχνει αύξηση στον δείκτη κόστους κατοικιών κοντά στις 120 μονάδες στις αρχές του 2024, από 100 μονάδες το 2015. Τα στοιχεία της Gallup βασίζονται στις απαντήσεις 37.000 ατόμων στις 37 χώρες του ΟΟΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια για τη διαθεσιμότητα κατοικιών είναι η μεγαλύτερη σε όσους είναι κάτω των 30 ετών και σε όσους έχουν ηλικία από 30 έως 49 έτη.

Περίπου το 44% όσων είναι άνω των 50 ετών είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση της αγοράς ακινήτων σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55% για όσους είναι κάτω των 30 ετών και στο 56% για όσους είναι ηλικίας από 30 έως 49 ετών.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτός από το 2023 δυσαρέσκεια δείχνουν τα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά κατοικιών και για το 2024. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Γερμανία όπου το μερίδιο όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις τιμές των κατοικιών έχει αυξηθεί σε νέα υψηλά, στο 46%. Το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 42% το 2023. Επίσης το ποσοστό του 2024 είναι διπλάσιο από αυτό του 2012. Στην Ισπανία το μερίδιο όσων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων αυξήθηκε το 2024 στο 62% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι «FT».

Ανησυχία υπάρχει για το κόστος στέγασης και στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση για οικογένειες ή φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Οι «Financial Times» κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος στέγασης των ΗΠΑ, όπου όπως αναφέρεται οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη παρά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σχεδόν το 60% όσων ερωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της έρευνας ανέφεραν ότι είναι δυσαρεστημένοι με τη διαθεσιμότητα ακινήτων. Παράλληλα τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη σε μια χρονική περίοδο που άλλες απαραίτητες δαπάνες όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί πολύ ροκανίζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως βασικό παράγοντα της ανόδου των τιμών την έλλειψη αρκετών διαθέσιμων ακινήτων λόγω μη επαρκούς κατασκευαστικής δραστηριότητας. Οι πολύ υψηλές τιμές στην αγορά και την ενοικίαση των κατοικιών αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μέση τιμή των κατοικιών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 38% από όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τον δείκτη Case-Shiller.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»