Έναν Γολγοθά με πολύωρη αναμονή αντιμετωπίζουν σε κάθε επίσκεψή τους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεκάδες πολίτες.

Αντί να ενισχύεται το ΕΣΥ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα που η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί να λύσουν

«Δεν βγάζουμε άκρη. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε ιδιωτικά νοσοκομεία, πληρώνουμε ασφάλειες, μόνο και μόνο γιατί κάποια νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εμάς», αναφέρουν οι πολίτες.

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Live News, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι οι αναμονές των ασθενών είναι πολύ μεγάλες.

«Μεγαλύτερό στοίχημά μου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Είναι απαράδεκτο να περιμένουν, τώρα περιμένουν στην εφημερία; Πριν 5, 8 χρόνια δεν περίμεναν;», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σήμα κινδύνου

Στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία εκπέμπουν σήμα κινδύνου από την έλλειψη προσωπικού. Στον Άγιο Δημήτριο περίπου 160 οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Στο προσωπικό χρωστάνε άδειες και ρεπό, ενώ έχει κλείσει και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Έχουμε φτάσει σε σημείο του να μην φτάνουν να βγουν οι βάρδιες, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο, έχουνε φύγει μόνο φέτος 24 άτομα και μας λένε ότι θα έρθουν περίπου εννιά», είπε ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Παράπονα γιατρών και νοσηλευτών για τις ελλείψεις σε προσωπικό

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έγινε δέκτης παραπόνων για τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων που έχει τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο εξάμηνο, δεν έχει λειτουργήσει, καθώς έχουν γίνει λιγότερα από 5.000. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι χάρη στα απογευματινά χειρουργεία αποσυμφορήθηκε η λίστα αναμονής των ασθενών.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουν γίνει 500 επεμβάσεις. Στον Άγιο Παύλο 65 ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί στα απογευματινά χειρουργεία. 65 έχουν γίνει και στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας. 55 στο ΑΧΕΠΑ, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου δεν έχει γίνει κανένα απογευματινό χειρουργείο.

Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθιερώνεται επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών, το οποίο ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.