Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την κακοκαιρία Daniel που άφησε πίσω της σοβαρές καταστροφές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, με πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Δεκαεπτά συνάνθρωποί μας πέθαναν αβοήθητοι κάτω από το νερό και τις λάσπες, ενώ χιλιάδες άλλοι σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ολόκληρα χωριά θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες, υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δώδεκα μήνες μετά η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών ξεχειλίζει για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις αλλά και για τα έργα που εξαγγέλθηκαν και έμειναν στα χαρτιά μετά την κακοκαιρία Daniel.

Τα ακραία φαινόμενα από την κακοκαιρία Daniel χτύπησαν ανελέητα και τον πρωτογενή τομέα, βουλιάζοντας καλλιέργειες στα νερά και στις λάσπες και πνίγοντας κοπάδια.

Έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel

Στην Φαρκαδόνα Θεσσαλίας, η εικόνα έναν χρόνο μετά σοκάρει. Πάνω από 50 σπίτια είναι ακόμη πεσμένα, ενώ 250 έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

Ολόκληρες οικογένειες δεν έχουν επιστρέψει στον τόπο τους ενώ 30 άτομα διαμένουν ακόμη, σε δομές φιλοξενίας. Οι κάτοικοι σε απόγνωση, επισκέπτονται καθημερινά τα σπίτια τους και αντικρίζουν τα συντρίμμια.

Ευχή όλων είναι να επιστρέψουν σύντομα πίσω και να επουλώσουν τις πληγές τους.