Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λειψυδρία: Βίντεο με το βυθισμένο χωριό που βγήκε στην επιφάνεια στον Μόρνο

Λειψυδρία: Βίντεο με το βυθισμένο χωριό που βγήκε στην επιφάνεια στον Μόρνο

Η λειψυδρία έφερε στην επιφάνεια τα ερείπια του χωριού που θυσιάστηκε για να γίνει ο ταμιευτήρας νερού στον Μόρνο

Οι εικόνες του βυθισμένου χωριού Κάλλιο που εμφανίστηκε ξανά μετά από 50 χρόνια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων στον Μόρνο κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η Ελλάδα βίωσε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ

Η λειψυδρία, σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να στερεύει ένας από τους ταμιευτήρες νερού για την Αττική και μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν το θέμα συνοδεύοντας το με τις εντυπωσιακές εικόνες με τα ερείπια του παρελθόντος που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το μέλλον.

Εντυπωσιακό βίντεο

Το σχολείο του χωριού Κάλλιο, που θυσιάστηκε για να φτιαχτεί το φράγμα, ήρθε και αυτό στην επιφάνεια ενώ πρώην κάτοικοι ξαναβλέπουν μετά από δεκαετίες το μέρος που έζησαν και τόσα χρόνια ήταν θαμμένο κάτω από το νερό.

«Βλέπετε τον πρώτο όροφο που έχει απομείνει από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου… και δίπλα μπορείτε να δείτε τι έχει απομείνει από το σπίτι των ξαδέλφων μου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ένας 60χρονος συνταξιούχος που έζησε στο Κάλλιο όταν ήταν νέος.

«Αν δεν βρέξει σύντομα, η στάθμη θα πέσει περαιτέρω και το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν τότε», δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.

Το χωριό Κάλλιο είχε 80 σπίτια, μια εκκλησία και ένα σχολείο. Ο πρόεδρος της 60μελούς κοινότητας του χωριού που αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει τη δεκαετία του 1970, Απόστολος Γεροδήμος, κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση».

«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο», λέει στον Guardian.

Η προηγούμενη φορά που σπίτια είχαν βγει στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας ήταν το 1993.

View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Ρεκόρ θερμοκρασίας

Η Ελλάδα βίωσε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί και η ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκε κατά 30%.

Άλλοι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν με νερό την περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα, κατέγραψαν επίσης σημαντική πτώση των επιπέδων νερού.

Με τη μείωση της στάθμης των ταμιευτήρων, οι ελληνικές αρχές κάλεσαν τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην περιοχή να μην σπαταλούν νερό.

Only in

«Μετράει η κάθε μέρα…» - Τι κρύβει η (νέα) προ ΔΕΘ εντολή του Μητσοτάκη στους υπουργούς για… μετά τη ΔΕΘ

Να γυρίσει το κλίμα απογοήτευσης που αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις προσπαθεί εναγωνίως η κυβέρνηση – Οι προσθαφαιρέσεις στο καλάθι παροχών και τα ακροατήρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024