Στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και στο φλέγον ζήτημα των κινητών τηλεφώνων που θα μένουν πλέον εκτός τάξης, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Κάτι που πέρα από την Ελλάδα απασχολεί τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς ολόκληρης της Ευρώπης.

«Ασχοληθήκαμε πολύ με το μπούλινγκ. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί ουσιαστικά το μπούλινγκ στα σχολεία. Άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, όπως έχει προκύψει σε περιστατικά τα οποία έχουν έρθει στην προσοχή μας, ο μαθητής/τρια που βιντεοσκοπεί, θα αλλάζει σχολείο».

Για τα κινητά τόνισε: «Η μία από αυτές (τις αλλαγές), μια θεμελιώδης, είναι οι νέοι κανονισμοί. Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα από αυτά τα κομμάτια και αυτή είναι και η διαφορά».

Συνέχισε λέγοντας πως «Υπήρχε και παλιά μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα (που την είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας). Δεν υπήρχε πλαίσιο συνεπειών. Αυτή είναι η αλλαγή που κάνουμε. Έτσι, στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μιας μέρας αποβολή».

Τα smartphones απαγορεύονται σε όλη την Ευρώπη – Οι ποινές

Μια από τις μεγάλες αλλαγές της νέας σχολικής χρονιάς έχει να κάνει με τα κινητά τηλέφωνα καθώς η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία, ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.

Στη χώρα μας, με την εξαίρεση για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.