Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Λακωνίας, όπου το Υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα έργων περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη, στη Σπάρτη, προέβη σε αυτοψίες, σε τρία σημαντικά έργα, ξεκινώντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Καστροπολιτείας του Μυστρά, εξέχον μνημειακό σύνολο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία, στην Ελλάδα.

Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά

Το μεν έργο της πυρόσβεσης έχει σχεδόν τελειώσει, τα δε έργα πρόσβασης και διαδρομών προς το Παλάτι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το  Παλάτι, στο Μυστρά, υπολογίζεται να αποδοθεί, την Ανοιξη του 2026.

Στο Παλαιό Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες το 1830 και είναι το παλαιότερο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις για την επέκταση του, η οποία θα γίνει με χορηγία 4,5 εκ. από το Ίδρυμα Νιάρχου.

Ωστόσο για την πλήρη αποκατάσταση και την επανέκθεση του, το Υπουργείο Πολιτισμού θα καταβάλλει άλλα 6.000.000 από το δικό του Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ανακοίνωσε, επίσης, εξασφαλίστηκαν τα 32 εκατομμύρια ευρώ τα οποία απαιτούνται για την ίδρυση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, στα κτήρια του ΧΥΜΟΦΙΞ.

Περιμένει το ΥΠΠΟ από την περιφέρεια να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα τεύχη δημοπράτησης ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να δημοπρατήσει το έργο.

Τα έργα

Στο Αρχαίο Θέατρο, γίνεται ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας, με το σύνολο των μυκηναϊκών τάφων,  η Υπουργός έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για την οριοθέτηση του χώρου και την άμεση προστασία του εύθρυπτου υλικού τους.

Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ πραγματοποιείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και περιλαμβάνει επεμβάσεις στο κοίλο, στην ορχήστρα, στα αναλήμματα και στον εύριπο του θεάτρου.

Στη σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες  αναλύθηκαν διεξοδικά και επιβεβαιώθηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2026.

Παράλληλα η Υπουργός έδωσε τις κατευθύνσεις προκειμένου να ωριμάσουν κάποιες, ακόμη, μελέτες που αφορούν στη Σκηνή και το Προσκήνιο, ώστε να είναι έτοιμες να ενταχθούν στην επόμενη χρηματοδοτική φάση.

Η  Υπουργός Πολιτισμού στην αυτοψία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας, έναν από τους βασικούς σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων, κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)» και έναν από τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μυκηναϊκής Περιόδου, που φιλοξενεί μία σειρά πολύ σημαντικών μυκηναϊκών μνημείων, σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαλλοτριώσεις και να ξεκινήσει σειρά διοικητικών διαδικασιών ώστε  να επαναριοθετηθεί σωστά ο Αρχαιολογικός Χώρος.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η έγκριση των μελετών, ώστε να ξεκινήσουν τα πρώτα στάδια προστασίας και συντήρησης αυτού του πολύ εύθρυπτου πετρώματος.