Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαλειμματική νηστεία: Είναι αυτό το «κλειδί» της επιτυχίας;

Διαλειμματική νηστεία: Είναι αυτό το «κλειδί» της επιτυχίας;

Μια μάλλον… πολυφορεμένη διατροφική τάση - Η διαλειμματική νηστεία δεν λειτουργεί για όλους, με τους επιστήμονες να εντοπίζουν τον «χρυσό κανόνα» της επιτυχίας της δίαιτας

Σε πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι βρήκαν το μυστικό για να ενισχύσουν τα οφέλη που έχει η διαλειμματική νηστεία για μια μερίδα κόσμου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών ανακάλυψε ότι η εν λόγω δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μόνο όταν τα άτομα που την ακολουθούν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Με άλλα λόγια, η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε έχει μεγαλύτερη σημασία από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα, γεγονός που θέτει το ερώτημα: Τι διαφορά έχει τελικά η διαλειμματική νηστεία από μια «συμβατική» δίαιτα;

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 41 συμμετέχοντες, ηλικίας 59 ετών. Στην αρχή της μελέτης, αξιολόγησαν το ιστορικό και τα επίπεδα δραστηριότητας των συμμετεχόντων για να υπολογίσουν τις βασικές θερμιδικές τους ανάγκες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν έτοιμα γεύματα με πανομοιότυπες συνθέσεις μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Και οι δύο ομάδες εθελοντών τήρησαν ένα διατροφικό πλάνο που περιείχε μια ισορροπία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγα κορεσμένα λιπαρά. Κατά τη διάρκεια των χρονικών «παραθύρων» κατανάλωσης φαγητού, η δοκιμή δεν περιόρισε τα ροφήματα εάν ήταν χωρίς θερμίδες και καφεΐνη. Εκτός των καθορισμένων χρονικών περιόδων κατανάλωσης, επιτρεπόταν μόνο το νερό.

Ύστερα από 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στη γλυκόζη νηστείας, στην περίμετρο της μέσης, στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα των συμμετεχόντων, είτε ακολουθούσαν τη διαλειμματική νηστεία είτε όχι.

Τα παχύσαρκα άτομα που κράτησαν ένα 10ωρο διατροφικό «παράθυρο» από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, καταναλώνοντας τις περισσότερες θερμίδες το πρωί, έχασαν 2,3 κιλά κατά μέσο όρο σε 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, καταναλώνοντας τις περισσότερες θερμίδες το βράδυ, έχασαν 2,6 κιλά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη διαλειμματική νηστεία;

Μιλώντας στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές δήλωσαν:

«Η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε το βάρος ούτε βελτίωσε την ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα περισσότερο σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο διατροφικό μοτίβο. Αυτό υποδηλώνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές επιφέρει η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού στο βάρος σε προηγούμενες μελέτες μπορεί να οφείλονταν σε μειώσεις στην πρόσληψη θερμίδων».

Η Νίσα Μαρούθουρ, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανέφερε:

«Τα ευρήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται από τη διαλειμματική νηστεία, δηλαδή χάνουν βάρος, τα καταφέρνουν επειδή πιθανώς καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες λόγω του πιο περιορισμένου χρονικού παραθύρου της δίαιτας και όχι κάτι άλλο».

Διαλειμματική νηστεία- Να την ακολουθήσω;

Η Jennifer Anniston, ο Chris Pratt και η Kourtney Kardashian είναι μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ που έχουν υιοθετήσει την «τάση» από τότε που έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Ωστόσο, παρά τις μελέτες που υποδηλώνουν ότι λειτουργεί, οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την αποτελεσματικότητά της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στη διαλειμματική νηστεία τα άτομα συνήθως καταλήγουν να καταναλώνουν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα φαγητού, που σημαίνει ότι δεν μειώνουν τις θερμίδες. Προειδοποιούν ακόμη ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Πηγή: VITA

Only in

«Μετράει η κάθε μέρα…» - Τι κρύβει η (νέα) προ ΔΕΘ εντολή του Μητσοτάκη στους υπουργούς για… μετά τη ΔΕΘ

Να γυρίσει το κλίμα απογοήτευσης που αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις προσπαθεί εναγωνίως η κυβέρνηση – Οι προσθαφαιρέσεις στο καλάθι παροχών και τα ακροατήρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024