Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σπυράκια: Πέντε τρόποι να τα αποφύγετε

Σπυράκια: Πέντε τρόποι να τα αποφύγετε

Τα λάθη που μπορεί να κάνετε στην προσπάθειά σας να απαλλαγείτε από τα σπυράκια που βγάζετε.

Μόλις ξυπνήσατε και είδατε ότι βγάλατε ένα νέο σπυράκι που δεν είχατε στο πρόσωπό σας χθες; Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχωθείτε και να μπείτε στον πειρασμό να το πειράξετε, ενώ το  ξέρετε καλά πως δεν πρέπει. Επιθυμώντας όσο τίποτα να απαλλαγείτε από την παρουσία του, μπορεί να υποπέσετε σε ορισμένα κοινά λάθη που αναπόφευκτα θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ποια είναι αυτά; Ανακαλύψτε τα στις παρακάτω γραμμές.

#1: Πειράζετε τα σπυράκια σας

Όταν πειράζετε ένα σπυράκι, χειροτερεύετε τη φλεγμονή και ανοίγετε το δρόμο σε ακόμα περισσότερα βακτήρια στο δέρμα σας, προκαλώντας πιθανότατα μια νέα μόλυνση. Περισσότερη φλεγμονή μεταφράζεται συνήθως ως ένα σπυράκι που θα μείνει για περισσότερο καιρό στην επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αργότερα μια ουλή κι επίμονη ερυθρότητα -ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα- ή και υπερμελάγχρωση -αν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Για να αποφύγετε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, τοποθετήστε ένα υδροκολλοειδές αυτοκόλλητο πάνω στο σπυράκι, που θα κρατήσει μακριά όλα τα βακτήρια και θα απορροφήσει το πύον.

#2: Χρησιμοποιείτε απολεπιστικά συστατικά σε υπερβολικό βαθμό

Επωφεληθείτε από τα απολεπιστικά συστατικά που στοχεύουν στην ακμή, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου, αλλά χρησιμοποιήστε τα με μέτρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα σας, να απομακρύνει τα φυσικά του έλαια, ενώ αν έχετε ακνεϊκή επιδερμίδα, μπορεί να την επιδεινώσει . Γι’ αυτό, κάντε απολέπιση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και μην «τρίβετε» το δέρμα σας, αν χρησιμοποιείτε απολεπιστικά με κόκκους. Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο ένα σπυράκι, εφαρμόστε μια εξειδικευμένη θεραπεία SOS μόνο τοπικά,  όχι σε όλο το πρόσωπο.

#3: Πλένετε πολύ το πρόσωπό σας

Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου σας μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τα σπυράκια. Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε το πρόσωπό σας όχι περισσότερες από δύο φορές την ημέρα -και οπωσδήποτε μετά την άσκηση ή αφού έχετε ιδρώσει- και να χρησιμοποιείτε πάντα ένα ήπιο καθαριστικό. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να μην τρίβετε το πρόσωπό σας και να το στεγνώνετε απαλά με ταμποναριστές κινήσεις.

#4: Παραλείπετε την ενυδατική σας

Η έλλειψη υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί να το αναγκάσει να παράγει περισσότερα έλαια, για να αναπληρώσει αυτά που του λείπουν. Έτσι, καταλήγετε με ξηρή, ξεφλουδισμένη κι ερεθισμένη επιδερμίδα με αυξημένη λιπαρότητα. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, μη χρησιμοποιήσετε κάποια βαριά ενυδατική. Αντίθετα, επιλέξτε μία χωρίς έλαια και με βάση το νερό. Επίσης, προτιμήστε ένα προϊόν με καταπραϋντικά συστατικά όπως aloe vera, cica, πεπτίδια ή εκχύλισμα αγγουριού κι εφαρμόστε το κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπό σας.

#5: Πέφτετε ψυχολογικά

Ακόμα κι ένα μόνο σπυράκι, πόσω μάλλον η ακμή, μπορούν να «ξυπνήσουν» συναισθήματα όπως απογοήτευση και θλίψη. Ωστόσο, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Αναγνωρίστε ότι όλες λίγο-πολύ βγάζουμε σπυράκια και ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι εξυγείανσης της επιδερμίδας. Βρείτε έναν δερματολόγο που ασχολείται με τη θεραπεία της ακμής, καιπου με την καθοδήγησή του θα κάνετε αυτό το ταξίδι προς την υγιή, ισορροπημένη επιδερμίδα. Παράλληλα, εστιάστε και σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά της ακμής: ενισχύστε το πιάτο σας με περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να χρησιμοποιείτε καθαρά κλινοσκεπάσματα και προσπαθείστε να μην αγχώνεστε.

Only in

«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ κι έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία - Μύδροι κατά του προέδρου από την Αριστερά, τσουνάμι διαδηλώσεων εν όψει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024