ΣΥΡΙΖΑ: Με πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς στην Κ.Ε. ο Στέφανος Κασσελάκης – Πάνω στο τραπέζι όλα τα σενάρια
Το εκκρεμές της πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται ακανόνιστα με τον Στ. Κασσελάκη να δέχεται σφυροκόπημα εκ των έσω και κανείς να μην αποκλείει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε δοκιμασία. Η εσωστρέφεια έχει επιστρέψει στην Κουμουνδούρου εδώ και πολλές ημέρες και η σημερινή (05/09) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όχι μόνο δεν εκτόνωσε την κατάσταση αλλά την έκανε ακόμα πιο εκρηκτική με το δρόμο για την Κεντρική Επιτροπή (07-08/09) να είναι στρωμένος με «αγκάθια».
Ο άρτι επανενταχθείς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -με απόφαση Κασσελάκη- Παύλος Πολάκης ζήτησε ευθέως κάλπες για εκλογή προέδρου. «Ή συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να πάμε σε εκλογή από τη βάση του κόμματος, ή υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, της Κεντρικής Επιτροπής» φέρεται να είπε ο βουλευτής Χανίων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας την πρόταση μομφής.
Η παρέμβαση Πολάκη δεν χωρά πολλές παρερμηνείες και δείχνει το δρόμο προς την Κεντρική Επιτροπή
Το φυτίλι πήρε φωτιά. Οι «87», δια μέσω των Όλγας Γεροβασίλη αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πήραν τη σκυτάλη και πέταξαν το γάντι στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αίτημα να στηθούν εσωκομματικές κάλπες.
Τα σύννεφα μοιάζουν έτοιμα να «δώσουν» βροχή. Όσοι αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη του καταλογίζουν «τοξικότητα», «στοχοποίηση πολλών στελεχών» και «ρευστοποίηση του κόμματος».
Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος, Πολάκης, Νοτοπούλου
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρχικώς τοποθετήθηκαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος διατυπώνοντας τη θέση που έχουν εκφράσει δημοσίως, την προσφυγή από τον Στέφανο Κασσελάκη σε εσωκομματικές κάλπες.
Χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο με μια συγκεκριμένη ατζέντα. Τώρα προωθεί μια νέα ατζέντα. Πρέπει να πάμε στη βάση να δώσει τη λύση (…)». Ακολούθως ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, να πάει σε εκλογές γιατί «η πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα». Ακόμη, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτησή της πως «υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε επίσης κριτική και για την προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΘ καθώς «για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα» και «δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο για να βρεθεί στις διαμαρτυρίες». Κριτική ασκήθηκε επίσης και για το θέμα με του εργαζόμενους της «Αυγής» και του «Κόκκινου» ραδιοφώνου.
Ο Νίκος Παππάς στήριξε Κασσαλέκη
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, που κλήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο, τάχθηκε αντίθετος σε διενέργεια εσωκομματικών εκλογών. Όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη» ευθυγραμμισμένος με τον πρόεδρο του κόμματος που είχε δηλώσει κάτι ανάλογο προ ολίγων ημερών.
Δεν σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Παύλος Πολάκης και επιπλέον χαρακτήρισε διχαστική την πρόταση μομφής.
Συγκρατημένος, απαντώντας στις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν τόνισε ότι μια πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο του κόμματος «είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Ο κ. Κασσελάκης τόνισε επίσης ότι έως σήμερα έχει φερθεί «με εντιμότητα προς όλους, από την πρώτη μέρα της εκλογής του».
«Έχω υπάρξει ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους, προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον Νίκο Φίλη, την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινα να αναλάβει όποια θέση θα ήθελε, τον Αλέξη Χαρίτση, στον οποίο πρότεινα τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Αλλά υπήρξα έντιμος και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον περασμένο Απρίλιο, στην προεκλογική περίοδο, πρότεινα να καθορίσουμε από κοινού διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις», ανέφερε.
Έρχεται…
Θα πρέπει να σημειώσουμε στην περίπτωση πρότασης μομφής, σύμφωνα με το καταστατικό, αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.
Ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ψηφοφορία για πρόταση μομφής.
Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει ήδη «φωτιά». Εκτιμήσεις θέλουν οι «87» να έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης κοντά στα 20 με 30. Τα νούμερα είναι οριακά ενώ θα μετρηθεί σίγουρα και η αλλαγή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αν οι ισορροπίες έχουν αλλάξει.
Μέσα σε όλα, σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (κι όχι αυτού του Σαββατοκύριακου) παραπέμπεται το θέμα Σπίρτζη, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»