Η 30η Αυγούστου για την Τουρκία είναι εθνική εορτή. Γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης», που για την Ελλάδα παραπέμπει σε μία από τις πιο μαύρες σελίδας της ιστορίας, αφού είναι η αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Του διωγμού των ελλήνων με τον οποίο ολοκληρώθηκε ο «ελληνοτουρκικός πόλεμος».

Την ίδια μέρα ωστόσο στην γείτονα γιορτάζεται και η «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων». Οι πρεσβείες ως είθισται στις εθνικές εορτές κάνουν δεξιώσεις. Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα στην πρόσκληση την οποία το in έχει στη διάθεση του και δημοσιεύει, καλεί σε εορτασμό για την «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» της χώρας και όχι για την «Ημέρα της Νίκης».

Όπως κάθε χρόνο στη δεξίωση αυτή κλήθηκε και εκπρόσωπος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά το σύνηθες. Τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας εκπροσώπησε υποστράτηγος. Ανώτατος δηλαδή και όχι ανώτερος αξιωματικός. Κάτι που όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια – όχι μόνο επί διακυβέρνησης ΝΔ – καθώς η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει να εκπροσωπείται από ανώτατο και όχι ανώτερο αξιωματικό.

Ωστόσο η τουρκική πρεσβεία επέλεξε στην ανάρτηση της από τη δεξίωση να δημοσιεύσει φωτογραφίες αναφέροντας ότι η δεξίωση ήταν για την «Ημέρα της Νίκης». Προκαλώντας σειρά αντιδράσεων και δημοσιευμάτων. Μία κίνηση που σε επίπεδο εντυπώσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προβοκάτσια.

Με δεδομένο μάλιστα ότι για την Ελλάδα η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα. Ενώ οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία βγαίνουν από μία κρίση που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια, με πολεμική ρητορική και παρά λίγο επεισόδιο στο πεδίο το 2020. Και οι αντιδράσεις ήταν τουλάχιστον αναμενόμενες.

«Ψυχραιμία»

Οι πλέον ψύχραιμοι πάντως και εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζουν μεν ότι η πρόσκληση ήταν για την «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» και δεν μπορούσε να αγνοηθεί ενώ υπενθυμίζουν ότι και Τούρκοι αξιωματικοί δίνουν το παρών στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για την 25η Μαρτίου. Όπως έλεγαν δε, φέτος παρόντες στην δεξίωση για την 25η Μαρτίου οι τούρκοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν περισσότεροι από ένας.

Σημείωναν δε ότι αν η πρόσκληση έγραφε «Ημέρα της Νίκης», θα ήταν διαφορετικά.

Με το ερώτημα τελικά να είναι αν υπήρξε όντως δόλος από την πλευρά της τουρκικής πρεσβείας για να δημιουργηθεί αναταραχή από τη μία και από την άλλη τι γίνεται στα θέματα ουσίας που αφορούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που εξακολουθεί να περιμένει να «ωριμάσουν οι συνθήκες» για να μπει στα ουσιώδη. Και σίγουρα τέτοιες κινήσεις δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι βοηθάνε, σε επίπεδο διαμόρφωσης κλίματος…

Ίσως κάποια μέρα όλα αυτά να ξεπεραστούν, αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί όπως φαίνεται και οι παρεξηγήσεις είναι πολύ εύκολες…