Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Τον Μισέλ Μπαρνιέ σκέφτεται για τη θέση του πρωθυπουργού ο Μακρόν

Γαλλία: Τον Μισέλ Μπαρνιέ σκέφτεται για τη θέση του πρωθυπουργού ο Μακρόν

Δύο μήνες μετά τις εκλογές στη Γαλλία και ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο. Εξετάζει την επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει ακόμη διορίσει πρωθυπουργό δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές, εξετάζει αν θα ήταν σωστή η επιλογή του πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με πηγή.

Πηγή κοντά στον Μπαρνιέ επιβεβαίωσε επαφές με το προεδρικό επιτελείο χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ. Μια πηγή που πρόσκειται στον Μπαρνιέ είπε στο Reuters ότι υπήρξαν επαφές με το προεδρικό επιτελείο χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Μακρόν έχει εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τον Μπαρνιέ ή για τον σύμμαχο του Μακρόν, τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ως πιθανό υποψήφιο.

Δεν θα μπλοκάρει την επιλογή Μπαρνιέ ο Εθνικός Συναγερμός

Αλλά τουλάχιστον ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ ή του Μπαϊρού, αν πληρούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Οπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής του Συναγερμού Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.

«Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση, το συντομότερο δυνατό, της βουλής και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο Ζακομπελί στο TF1.

Μολαταύτα, ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του Μπαρνιέ. «Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια», σχολίασε ο Ζακομπελί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

Ιταλία: Μόνο η Ελλάδα είναι χειρότερη!

«Τα εισοδήματα των ιταλικών οικογενειών μειώνονται δραματικά σε σχέση με το 2008 και μόνο τα ελληνικά πάνε χειρότερα από εμάς», τονίζει σε έρευνά της η La Stampa

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024