Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΠΔ: Δεχόμαστε απειλές από υποστηρικτές του Ισραήλ αποκάλυψε ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν

ΔΠΔ: Δεχόμαστε απειλές από υποστηρικτές του Ισραήλ αποκάλυψε ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ που έχει ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ μίλησε για προσωπικές απειλές αλλά και πιέσεις των ΗΠΑ στους δικαστές

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ),εξέφρασε την ανησυχία του για πιέσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τις έρευνες του δικαστηρίου για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα. Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun τη Δευτέρα, ο Καρίμ Χαν αποκάλυψε επίσης ότι αξιωματούχοι του ΔΠΔ έχουν δεχθεί προσωπικές «απειλές» από υποστηρικτές του Ισραήλ.

«Αν επιτρέψουμε τέτοιου είδους επιθέσεις  και απειλές να διαλύσουν ή να διαβρώσουν τους νομικούς θεσμούς που έχουν οικοδομηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύει κανείς ότι αυτό θα αφορά μόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;» προειδοποίησε ο Χαν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Χαν τόνισε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ερευνά Ισραηλινούς, προτρέποντας τους δικαστές να αποφασίσουν για τα εντάλματα σύλληψης

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ιαπωνίας ως του μεγαλύτερου χρηματοδότη του ΔΠΔ, ο Χαν κάλεσε την Ιαπωνία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να μεταπείσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τις έρευνες του δικαστηρίου.

«Δεν μπορείτε να επιτρέψετε μια επίθεση στο δικαστήριο. Αλλιώς δεν θα έχετε ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες», δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας: «Είναι καλύτερο για τη χώρα και καλύτερο για τον κόσμο, σχεδόν πάντα, να έχουμε το θάρρος να βασιζόμαστε σε αρχές αντί σε σκοπιμότητες».

«Η ευθύνη μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους μας για να διερευνήσουμε εξίσου ενοχοποιητικά και αθωωτικά στοιχεία, μέχρις ότου αισθανθούμε ότι οι μείζονες ποινικοί ισχυρισμοί έχουν διερευνηθεί διεξοδικά», δήλωσε ο Χαν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ υπήρξε η πρόταση – που διατυπώθηκε δημόσια από Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς – να επιβληθούν κυρώσεις στους δικαστές που τυχόν αποφασίσουν να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και τον Γκάλαντ.

Πιέσεις

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συνέχισε να μελετά κατά πόσο έχει ή όχι δικαιοδοσία σε θέματα που αφορούν το «Ισραήλ» και την Παλαιστίνη, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να μάθουν το χρονικό όριο για την απόφαση και τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Ο Καρίμ Χαν ζήτησε πριν από κάποιους μήνες την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Η απόφαση του Χαν προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και πιέσεις από το «Ισραήλ» και τους συμμάχους του, παρά το γεγονός ότι το αίτημα περιλάμβανε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς.

Οι απειλές και οι πιέσεις προς το ΔΠΔ δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ο Yossi Cohen, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ και «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου, είχε απειλήσει τη Fatou Bensouda, την πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Απειλές της Μοσάντ

Η υπόθεση του ΔΠΔ χρονολογείται από το 2015, όταν η Bensouda ξεκίνησε μια προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, αξιολογώντας ισχυρισμούς για εγκλήματα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική αλ-Κουντς.

Στις 20 Μαΐου, ο Χαν αποκάλυψε ότι το ΔΠΔ επιδιώκει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου. Εάν εκδοθούν αυτά τα εντάλματα, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε καμία από τις 124 χώρες μέλη του ΔΠΔ, όπου οι αποφάσεις του είναι εκτελεστές.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Χαν τόνισε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ερευνά Ισραηλινούς, προτρέποντας τους δικαστές να αποφασίσουν για τα εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, τα οποία είχε ζητήσει πριν από μήνες.

Only in

Εξαιρούνται μόνο οι δικηγόροι

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι φοροτεχνικοί και οι φορολογικοί σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές οποιεσδήποτε πρακτικές των πελατών τους που θεωρούνται δυνητικά καταχρηστικές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024