Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χαμάς επιμένει ότι έχει διατηρήσει ευέλικτη στάση στις διαπραγματεύσεις

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρός της (Τζο) Μπάιντεν θέλουν πραγματικά μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την τυφλή στήριξή  τους στη σιωνιστική κατοχή και να ασκήσουν πραγματική πίεση στον (Μπενιαμίν) Νετανιάχου και την κυβέρνησή του», είπε ο Αλ Χάγια, που είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το οποίο εδρεύει στο Κατάρ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προσπαθεί να βρει κάποιο έδαφος για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις» αλλά η Χαμάς αρνείται και λέει ότι «δεν έχει τίποτα να συζητήσει».

Πιέσεις στον Νετανιάχου

Μετά τον εντοπισμό έξι νεκρών ομήρων, την Κυριακή, στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων, έπειτα από έντεκα μήνες πολέμου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι υπό ασφυκτική πίεση για να προχωρήσει σε συμφωνία για εκεχειρία.

Ο Χάγια κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση να καταλήξει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 40.878 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.454 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.