Για ένατη ημέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να μην αποκλείει σενάριο ξεχωριστού διακανονισμού με τη Χαμάς για πέντε ομήρους με διπλή υπηκοότητα

Χθες, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «απέρριψε» συνολικά «όλα» όσα προτάθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της διεθνούς μεσολάβησης. Την ίδια ημέρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί «όλη η ισχύς» κατά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι IDF διεξάγουν μεγάλη επιχείρηση η οποία μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, δεν πείθονται από την επιχειρηματολογία Νετανιάχου περί παραμονής στον διάδρομο Φιλαδέλφεια, όπως αυτή διατυπώθηκε χθες το βράδυ, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι προτίθεται να αποδεχθεί την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από τον διάδρομο στη δεύτερη φάση μιας συμφωνίας, προκειμένου να μην αποχωρήσουν άμεσα τα στρατεύματα.

Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος τους ισχυρισμούς Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι το 90% της συμφωνίας έχει κλειδώσει, απορρίπτοντας τα όσα είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός, τα οποία απλώς περιπλέκουν την κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χαμάς, η οποία υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου απλώς επιδιώκει να βρει έναν τρόπο για να παρατείνει τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος φαίνεται να μην αποκλείει και το σενάριο ξεχωριστού διακανονισμού με τη Χαμάς για πέντε ομήρους με διπλή υπηκοότητα (ισραηλινή και αμερικανική), αν και προκρίνει μια συμφωνία μέρος της οποίας θα είναι και το Ισραήλ. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινά δημοσιεύματα στο Ισραήλ, συγγενείς των αμερικανών ομήρων είδαν για το θέμα αυτό τον Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν την περασμένη Κυριακή.

Τέλος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη Δυτική Όχθη ο στρατός σκότωσε το γιο ενός εκ των ηγετών των μαρτύρων των Ταξιαρχιών και άλλους τέσσερις ενόπλους, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και φέρονται να πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών.