Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει να ανακατεύεται» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι υποστηρίζει, όχι χωρίς σαρκασμό, την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

Αυστηρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο έστειλαν οι ΗΠΑ

«Τα μόνα πρόσωπα που αναμένεται να ορίσουν ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι Αμερικανοί και θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα ο κ. Πούτιν να σταματήσει να μιλά για τις εκλογές μας και να σταματήσει να ανακατεύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα πρέπει να ευνοεί κανέναν»

«Ο κ. Πούτιν πρέπει να σταματήσει να μιλά για τις εκλογές μας, τελεία. Δεν θα πρέπει να ευνοεί κανέναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Κίρμπι. Τα σχόλιά του διατυπώνονται μετά την απαγγελία κατηγοριών από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε δύο ανώτερα στελέχη ρωσικών μέσων ενημέρωσης για ένα φερόμενο παράνομο σχέδιο επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου με φιλορωσική προπαγάνδα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίμαχη δήλωση Πούτιν

Απαντώντας σε ερώτηση πώς βλέπει τις εκλογές τώρα, ο Πούτιν είπε σε ένα οικονομικό φόρουμ, που διεξάγεται στη ρωσική Άπω Ανατολή, πως είναι επιλογή του αμερικανικού λαού.

Όμως πρόσθεσε στη συνέχεια ότι, όπως ο Μπάιντεν συνέστησε στους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Χάρις, «θα κάνουμε το ίδιο, θα την υποστηρίξουμε».

Ο Πούτιν και ο συντονιστής χαμογελούσαν αμφότεροι όταν έκανε το σχόλιο, το οποίο προκάλεσε χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Αναπτύσσοντας την άποψή του για τη Χάρις, ο Πούτιν είπε: «Γελάει τόσο εκφραστικά και μεταδοτικά που σημαίνει ότι όλα είναι μια χαρά μαζί της», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε πως ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα αποφύγει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σε αντίθεση, ο Πούτιν είπε πως ο Τραμπ, ως πρόεδρος, είχε επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από οποιονδήποτε άλλον ένοικο του Λευκού Οίκου πριν από αυτόν.

«Τελικά, η επιλογή ανήκει στον αμερικανικό λαό, και θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή», κατέληξε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.