Παρότι ο Χάντερ Μπάιντεν έχει ήδη καταδικαστεί για παράνομη οπλοκατοχή, ψευδή βεβαίωση για αυτήν και ακόμα ένα αδίκημα που αφορά επίσης το όπλο και αναμένεται να του επιβληθεί ποινή 15 έως 20 μηνών, η φοροδιαφυγή είναι κάτι που δεν θεωρείται μικρό αδίκημα στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι Μπάιντεν είναι σε βαθιά κόντρα με το σύστημα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Χάντερ Μπάιντεν προσπαθεί να επιλύσει την ομοσπονδιακή υπόθεση φοροδιαφυγής του στην Καλιφόρνια με μια δήλωση στην οποία θα υποστηρίζει την αθωότητά του, αλλά θα δεχθεί την τιμωρία, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του στο δικαστήριο την Πέμπτη, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας επιλογής και αποκλεισμού ενόρκων (voire dire).

Ο διακανονισμός δεν θα είναι οριστικός έως ότου ο περιφερειακός δικαστής Μαρκ Σκάρσι, διορισμένος από τον Τραμπ, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση της φορολογικής υπόθεσης, σφραγίσει την αποδοχή ενοχής σε δημόσια συνεδρίαση. Το δικαστήριο βρίσκεται τώρα σε διάλειμμα και θα συνεχιστεί στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Αυτού του είδους η συμφωνία, που ονομάζεται «ομολογία Alford», ορίζει πως το δικαστήριο έχει αρκετά στοιχεία για την καταδίκη του ενόχου και αποδοχή οποιασδήποτε ποινής από τον δικαστή. Ενέχει το (ηθικό) ελαφρυντικό πως ο κατηγορούμενος δεν ξοδεύει χρήματα των φορολογουμένων για την διεξαγωγή δίκης. «Νομίζω ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί σήμερα», δήλωσε ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν, Άμπε Λόουελ.

O Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιος πρόεδρος σκόπευε να μην δώσει χάρη στον γιο του. Το ερωτηματικό έγκεται στο αν ισχύει το ίδιο τώρα που δεν είναι υποψήφιος.

Τι στάση θα κρατήσουν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς από την ομάδα του Ειδικού Συμβούλου Ντέιβιντ Βάις δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν σε μια ομολογία τύπου Alford. Ο εισαγγελέας Λίο Γουάιζ είπε στον δικαστή ότι τα σχόλια του Λόουελ στο δικαστήριο ήταν η πρώτη φορά που έμαθε για μια πιθανή ομολογία και δεν το έχουν ζητητήσει με τους εισαγγελείς.

Ο Λόουελ είπε επίσης ότι «δεν έχει υπάρξει συμφωνία» μεταξύ των μερών -όπως μια συμφωνία ομολογίας- στην οποία ο Μπάιντεν θα ομολογούσε την ενοχή του σε ορισμένες κατηγορίες με αντάλλαγμα την απόσυρση των υπολοίπων κατηγοριών. Η μόνη προσφορά που έλαβε ποτέ η ομάδα του Χάντερ από τους εισαγγελείς, είπε ο Λόουελ, ήταν να δηλώσει ένοχος και για τις εννέα κατηγορίες.

Η πιθανή επίλυση της φορολογικής υπόθεσης έρχεται στα πρόθυρα μιας δίκης στο κέντρο του Λος Άντζελες. Αυτή θα ήταν η δεύτερη ποινική δίκη του Μπάιντεν φέτος, αφού καταδικάστηκε τον Ιούνιο για τρεις ομοσπονδιακές κατηγορίες για όπλα στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ. Ο Μπάιντεν κατηγορήθηκε για εννέα φορολογικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών κακουργηματικών κατηγοριών.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν απέτυχε να καταβάλει 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους και απέφυγε τους φόρους καταθέτοντας φορολογικές δηλώσεις με δόλιες επιχειρηματικές εκπτώσεις. Ισχυρίζονται επίσης ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποιούσε τα χρήματά του σε πολυτελή αυτοκίνητα, πολυτελή ξενοδοχεία και εργαζόμενες στο σεξ, αντί να πληρώνει τους φόρους όταν έπρεπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στέκεται μαζί με τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα μέσα στην ημέρα κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες στη δίκη του για την κατηγορία της οπλοκατοχής, μετά την άφιξη του προέδρου Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, ΗΠΑ, 11 Ιουνίου 2024.

Ο τρόπος που διευθετήθηκε (οικονομικά) η φοροδιαφυγή

Ο γιος του προέδρου πλήρωσε τελικά περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, αφού έμαθε για την έρευνα και έγινε νηφάλιος, μετά από μια πολυετή μάχη με τον εθισμό στα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.

Τις εβδομάδες πριν από τη δίκη, ο δικαστής εμπόδισε τους δικηγόρους του Μπάιντεν να ενημερώσουν τους ενόρκους για την καθυστερημένη πληρωμή φόρων ή για τις πιθανές ρίζες του εθισμού του γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα στη στρατηγική υπεράσπισής του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι δεν θα δώσει χάρη στον γιο του σε καμία από τις δύο υποθέσεις του. Δεν είναι σαφές αν ο τρόπος σκέψης του προέδρου έχει αλλάξει μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, αλλά εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να απονείμει χάρη στον γιο του ή να μετατρέψει την ποινή του.

Τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν πρόσθεσε στη νομική του ομάδα τον δικηγόρο του Λος Άντζελες Μαρκ Γκεράγκος. Ο Άμπε Λόουελ, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση οπλοκατοχής του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, αναμενόταν να μείνει πίσω ως προς τη φορολογική υπόθεση με τον Γκεράγκος ως επικεφαλής δικηγόρο.

Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τις υποθέσεις του Χάντερ Μπάιντεν και την μη εμπλοκή του αμερικανού προέδρου, ως αποδείξεις πως το κόμμα τους δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ισχυρίζονται. O Χάντερ Μπάιντεν κινδυνεύει και από την υπόθεση προώθησης έργου Ουκρανικής εταιρείας στην οποία συμμετείχε.

Πηγές: CNN, NBC, Reuters